Bosansko-hrvatsko-srpski u bečkim školama

U dvema bečkim školama jedan od redovnih predmeta u novoj školskoj godini biće i bosansko-hrvatsko-srpski kao drugi strani jezik.

U dvema bečkim školama jedan od redovnih predmeta u novoj školskoj godini biće i bosansko-hrvatsko-srpski kao drugi strani jezik.

Kako objašnjava Simone Kercendorfer, profesorka koja je za nastavu BHS zadužena u gimnaziji u petnaestom bečkom okrugu, nastavu će po mogućnosti držati izvorni govornici. Na nastavi će se voditi računa o tri varijante jezika - bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj - pri čemu će se u okviru srpske varijante podučavati i ćirilično pismo.

Generalno, fokus projekta je, kako se navodi, dočaravanje jezičke raznovrsnosti Evrope. "Za đake poreklom iz bivše Jugoslavije učenje maternjeg jezika odigraće i važnu ulogu pri njihovoj integraciji u austrijsko društvo", objašnjava Simone Kercendorfer. Ovo "podsticanje multikulturalnih sposobnosti" te "jačanje svesti o pozitivnim potencijalima višejezičnosti", međutim, ima i ekonomsku dimenziju i nije slučajno da je jedna od škola koje su nosioci probnog projekta - gimnazija sa ekonomskim usmerenjem.

Nastava BHS u dve bečke škole počeće sa novom školskom godinom, a tim povodom sve se učestalije raspravlja i o mogućnostima uvođenje turskog kao drugog stranog jezika u austrijskim školama.

  • janko

    07.04.2011 09:54
    ћирилица - latinica
    човек vredi толико koliko језика (pisma) зна.
  • Scotch Bonnet

    06.04.2011 17:06
    Sta Fali
    Sta fali Srpsko-Hvatskom jeziku? Milione nas je odraslo sa pomenutim jezikom i nikom nista ne fali osim generalne pismenosti.
  • janko

    06.04.2011 16:50
    @word warrior
    covek vredi toliko koliko jezika (pisma) zna. ocigledno je da ne znas ABC (abecedu). bolje sebe pozovi na dodatnu nastavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.