Gvaido optužen za veleizdaju

Državni tužilac Venecuele otvorio je danas istragu protiv opozicionara, samoproglašenog šefa države, Huana Gvaida za veleizdaju.
Optužen je jer je hteo da multinacionalnim kompanijama "preda" Eskibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Karakas polaže prava.
 
"Otvaramo istragu protiv Huana Gvaida zbog dela koja predstavljaju zločin veleizdaje", rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.
 
Protiv Gvaida već se vodi više istraga. Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Gvaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsedničke funkcije.
 
Poslednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara kada se Huan Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja sveta.
 
Maduro je sinoć zahtevao da se pokrene istraga protiv Gvaida, optuživši ga da želi da "preda Esekibo međunarodnim kompanjama.
 
Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog suseda Gvajane.
  • Zoki

    07.09.2019 11:35
    krivica
    A kolika je sada hiperinflacija ?? Da li i je zato kriv?
  • pablo psihopata

    07.09.2019 01:06
    ma neeee
    ne mogu da verujem da bi kauboji zakuvavali To je jedan fini svet, sve demokrata do demokrate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet