Plenković: Pokušaj ulaska srpskih vojnika provokacija; Grabar Kitarović: Srpska politika nazadna

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta.
Plenković: Pokušaj ulaska srpskih vojnika provokacija; Grabar Kitarović: Srpska politika nazadna
Foto: Youtube (Screenshot)

"Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i sa ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država to najoštrije osuđujemo", rekao je Plenković, prenela je regionalna N1 televizija.

On je podsetio da je hrvatska policija jutros na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Hrvatske. „Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska da bi boravili na području Jasenovca", dodao je hrvatski premijer.

"Ono što bi bilo normalno jeste da su srpske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su hteli da dođu u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije“, naglasio je premijer.

Plenković je istakao da Hrvatska očekuje da "država Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji".

Grabar Kitarović: Pokušaji provokacija ukazuju na nazadnost srpske politike

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je, reagujući na vraćanje srpske vojne delegacije koja je krenula u Jasenovac, izjavila da "pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, kako bi se skrenula pažnja s teškog unutrašnjepolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike".

"Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima", istakla je predsednica Hrvatske u saopštenju.

Ona dodaje da očekuje da srpska strana počne da se ponaša odgovorno "jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija".

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku. Na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme što je, ističu u srpskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Kako se navodi, članovi delegacije su bili spremni da ostave uniforme i u civilu produže put, ali su im carinici saopštili da to nije razlog zadržavanja i da oni danas neće ući u Hrvatsku. Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

  • Bobo

    08.09.2019 13:06
    provokacija
    Taj film neš gledati,Vulin's Eleven!
  • StAV

    08.09.2019 07:58
    Predizborna kombinatorika
    Sta se lozite, slicni dogadjaji sluze za unutrasnje potrebe obe drzave?! Idu izbori, bice toga sve vise.
  • NN

    07.09.2019 21:46
    @Sramota
    Kakav komentar, kad bahatost svojih branis bahatim komentarom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet