EU razmatra novi energetski porez zbog klimatskih promena

Evropska unija razmatra uvođenje novih energetskih poreza kako bi ispunila svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, izjavili su evropski zvaničnici.
EU razmatra novi energetski porez zbog klimatskih promena
Foto: 021.rs
U protekloj deceniji, članice EU predvode globalni prelazak na obnovljivu energiju.
 
Međutim, regulative EU o porezu na energente nisu promenjene više od 15 godina. U dokumentu o kojem će danas i sutra razgovarati ministri finansija EU u Helsinkiju navodi se da su regulative zastarele i slabo prilagođene izazovima klimatskih promena i razvoju energetske politike na nivou bloka.
 
Nemački ministar finansija Olaf Šolc je po dolasku na sastanak naglasio da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promena i zatražio međunarodni pristup u vezi sa ovim pitanjem.
 
Evropski komesar za ekonomiju Valdis Dombrovskih naglasio je da su među opcijama porez na ugljenik i reforma energetskog poreskog sistema. Među mogućim merama navedenim u dokumentu koje je pripremilo finsko predsedništvo EU su i više minimalne poreske stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.