Svetska vojna potrošnja na rekordnom nivou

Osamnaest godina posle terorističkih napada na Sjedinjene Države, vojna potrošnja u svetu je na rekordno visokom nivou, pokazuju podaci Međunarodnog istraživačkog instituta za mir, sa sedištem u Stokholmu.

Samo prošle godine izdvojeno je hiljadu i osamsto milijardi dolara.

"To treba smatrati upozorenjem – ne kao nešto što će možda dovesti do rata, već kao nešto što bi trebalo pomno pratiti”, kaže Peter Vezeman iz Međunarodnog istraživačkog instituta za mir.

Trećina globalne vojne potrošnje otpada na Sjedinjene Države, koje imaju 11 nosača aviona, moćni nuklearni arsenal, nove elitne borbene avione i oko dva miliona i sto hiljada vojnika.

Bredli Boumen, iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije, smatra da je američka vojska i dalje dominantna.

“Ponekad postoji tendencija da se Rusija i Kina predstave snažnijima nego što jesu. U tim zemljama postoje slabosti koje možemo da iskoristimo u konfliktu, ali i oblasti u kojima su napredniji od nas”, smatra Boumen.

Kina je trenutno druga u svetu po vojnim troškovima - koji su 1990. godine činili samo dva odsto svetskog vojnog budžeta, da bi sada porasli na 14 procenata.

Indija je povećala vojni budžet za više od 11 milijardi dolara za samo tri godine – i sada je na četvrtom mestu. Iako Rusija od prošle godine više nije među prvih pet zemalja po vojnoj potrošnji, i dalje je u centru pažnje NATO-a, zbog invazije na Gruziju 2008. godine i aneksije Krima 2014.

Opširnije na portalu Glas Amerike

  • drr

    15.09.2019 03:52
    planeta majmuna...
    Umesto da se ta sredstva usmere na izlečenje bolesti, za iskorenjivanje siromaštva i gladi, za otrivanje novih oblika energije, za istraživanje svemira, majmuni se takmiče oko toga ko će da sedne na bolje mesto u brodu koji ubrzano tone. Interesantno je i tragično i to da najmanje 70% ljudi želi da u miru i slozi živi život, a lukava, agresivna i glasna manjina uspeva da ih izmanipuliše u podele, ratove i tenzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet