Prag će ukloniti kip sovjetskog maršala koji je vodio snage Crvene armije

Skupština okruga u Pragu u četvrtak je izglasala da se ukloni kip sovjetskog maršala iz Drugog svetskog rata i zameni opštijim spomenikom nakon spora u koji je bio uvučen i češki predsednik i ruske vlasti.
Kip maršala Ivana Konjeva, koji je vodio sovjetske snage koje su oslobodile veći deo Čehoslovačke i ušle u Prag 9. maja 1945. podignut je 1980. Predmet je sporenja od pada komunizma 1989. zbog Konjevljevih kasnijih poduhvata među kojima je i vodeća uloga u slomu mađarskog ustanka 1956. kao i podizanje Berlinskog zida 1961.
 
Češki istoričari kažu kako je on bio upetljan u ruska izviđanja uoči invazije na Čehoslovačku 1968. koju je predvodio Sovjetski Savez. Rusija osporava njegovo učešće.
 
Kip je poslednjih godina iznova bio polivan crvenom i ružičastom farbom što je navelo upravu praškog šestog okruga da ga prekrije ceradom i razmotri njegovo uklanjanje. To je izazvalo bes među proruskim aktivistima koji su nekoliko puta pokidali ceradu koja je pokrivala kip.
 
Ruska ambasada je isto tako protestovala rekavši kako prekrivanje kipa predstavlja skrnavljenje uspomene na pale vojnike Crvene armije.
 
Češki predsednik Miloš Zeman, koji često zauzima proruska stajališta u politici, rekao je ranije ovoga meseca da bi spomenik Konjevu trebalo da ostane na svom mestu.
 
Spomenici iz sovjetskog doba uzrokovali su sporove i na drugim mestima u istočnoj Evropi. Godine 2007. demonstranti su se sukobili u Talinu i organizovali opsadu estonske ambasade u Moskvi nakon što su estonske vlasti uklonile bronzani kip vojnika Crvene armije s njegovog mesta u središtu Talina.
 
U bugarskom glavnom gradu Sofiji 37 metara visok spomenik koji prikazuje devet sovjetskih vojnika kako idu prema neprijatelju česta je meta vandala.
  • Slava im večna

    17.09.2019 20:06
    Svinje recikliraše bisere
    Neće bolje proći ni današnji kipovi.

    To je bio period, koji je uznnapredovao tadašnje društvo.

    Da nije bilo tada njih, ne bi bilo ni ovog danas.

    Ko ne može da shvati i poštuje istoriju, neće se ni njegiva dela pamtiti.

    Pitam svakog onog koji je pobegao "držeći se za osovine voza", gde bi danas bio on i njegova porodica, da je tada on umeo da shvati okruženje i ostane u tadašnjoj zajednici?

    I da nije bilo komunista, već da je ostao tadašnji sistem - gde bi on bio danas?
  • Lala

    16.09.2019 01:33
    @Петровград
    Da, Zrenjaninu treba vratiti ime Veliki Bečkerek, jer se tako zvao od pamtiveka pa do 1935.
  • Ns

    15.09.2019 19:26
    A da lepo uvedemo hitlera u skole i otvorimo opet ausvic i bacamo ljude pod led izgleda mnogi zale za tim vremenima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.