Saudijski princ: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do nezamislivog porasta cena nafte

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svetske ekonomije", ocenio je princ Mohamad bin Salman u televizijskom razgovoru u SAS pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.
Saudijski princ: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do nezamislivog porasta cena nafte
Foto: Pixabay
"Ne bude li svet snažnom i odlučnom akcijom pokušao da odvrati Iran bićemo svedoci još gore eskalacije koja će zapretiti svetskim interesima", rekao je prestolonaslednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS. "Snabdevanje naftom će se poremetiti i cene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nismo videli", rekao je.
 
Posledice će, upozorio je, osetiti čitav svet.
 
"Ovo područje obezbeđuje 30 odsto svetskih potreba energentima, gotovo 20 odsto svetskog prometa robe i oko četiri odsto svetskog BDP-a. Zamislite da te tri stvari nestanu. To bi bio potpuni krah svetske ekonomije, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja", istakao je bin Salman.
 
Ocenio je apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu.
 
"To nije strateški cilj. Samo će ludak napasti pet odsto svetskih zaliha. Jedini strateški cilj je da pokažu da su glupi, što su i učinili", rekao je princ.
 
Sin kralja Salmana je bio upitan da li je naredio ubistvo novinara koji je kritikovao režim Džamala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018.
 
"Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u potpunosti preuzimam odgovornost kao lider Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu", odgovorio je. 
 
Telo novinara kojem se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegovog ubistva nikad nisu rasvetljene.
 
Mohamada bin Salmana je optužio nezavisni stručnjak UN-a koji je pronašao "sigurne dokaze" o njegovoj umešanosti, a CIA misli da je prestolonaslednik najverovatnije naredio ubistvo.
 
Saudijsko pravosuđe je, međutim, nastojalo da otkloni sumnju sa saudijskog lidera i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici preti smrtna kazna.
  • .

    30.09.2019 09:55
    /
    Ne, doveo bi do nestanka dve arapske zemlje i jacanja pozicije Izraela. To je sve do cega ce doci. A bez nafte se moze okretati zemaljska kugla taman dok se vi ne pobijete i dok ne dodje neko normalan (Amerika) da preuzme kontrolu nad onim sto ostane.
  • sadam

    30.09.2019 09:22
    new world order
    Samo napred, vreme je za veliko čišćenje.
  • silent waterrunsdeep

    30.09.2019 08:41
    Hahah Tramp podrzava Iran. Hoce da uniste Saudijce. Polako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.