Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna i životinje u cirkusima

Kalifornija će do 2023. zabraniti proizvodnju i prodaju novih proizvoda od životinjskog krzna.
 Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna i životinje u cirkusima
Foto: Pixabay
Zakon, koji je potpisao guverner Gavin Nevsom je prvi koji zabranjuje prodaju i proizvodnju krzna u jednoj celoj američkoj državi.
 
Nevsom je u izjavi nazvao zabranu jednim od najjačih zakona o pravima životinja u američkoj istoriji. Izuzetak su polovni proizvodi od krzna, koje indijanska plemena koriste u duhovne ili kulturne svrhe, kao i koža i taksidermija.
 
Grupe za zaštitu životinja, na čiju inicijativu je zakon potpisan, proslavile su odluku guvernera.
 
"Industrija krzna svake godine prouzrokuje patnju i smrt više od 100 miliona životinja širom sveta, a životinje na farmama su prisiljene da žive u skučenim kavezima, lišene mogućnosti da normalno žive, pre nego što budu okrutno ubijene gasom ili strujom", navodi se u izjavi predsednika grupe Kiti Blok.
 
Guverner Kalifornija odobrio je i zakon kojim se zabranjuje učešće većine životinja u cirkusima. Zakonom je izuzeto učešće životinja na rodeima, a ne odnosi se ni na nastupe pripitomljenih pasa, mačaka i konja u cirkusima, prenosi AP.
 
Američka agencija navodi i da cirkusima u SAD opada popularnost, podsećajući da je najpoznatiji cirkus Ringling Bros and Barnum and Bejli cirkus zatvorio svoja vrata 2017. posle 147 godina postojanja. AP dodaje i da najmanje 18 cirkusa ne koristi uopšte životinje, među njima i "Sirk di solej".
 
Demokratski senator u Kaliforniji Ben Hueso, koji je ranije predložio ovaj zakon, u tekstu zakona je napisao da su životinje u cirkusima podvrgnute surovim treninzima i da izvođenje predstava u prisustvu velikog broja ljudi može negativno da utiče na njih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.