Počela izgradnja novog mosta preko Save između Hrvatske i BiH

Kod Gradiške, na bosanskohercegovačkoj obali reke Save, zvanično je počela izgradnja mosta koji će povezati Hrvatsku i BiH.
Svečanosti je, uz visoke zvaničnike te dve države, prisustvovala i evropska komesarka za mobilnost i transport Violeta Bulc.
 
Novi most, o kojem se pregovaralo punih 14 godina, trebao bi da bud izgrađen u roku od 30 meseci. Osiguraće povezivanje postojeće mreže auto-puteva u Hrvatskoj i BiH, te značajno ubrzati saobraćaj na frekventnom međudržavnom graničnom prelazu, na najkraćoj putnoj vezi između Zagreba, Banjaluke i Sarajeva.
 
Kod Gradiške se prekogranični saobraćaj sada odvija starim mostom i kroz središte grada, što dovodi do ogromnih gužvi. S bosanskohercegovačke strane auto-put je odavno izgrađen sve do obale Save, a prošle godine dovršen je i novi carinski terminal i opremljen granični prelaz, no oni neće biti u upotrebi, sve dok se ne izgradi most.
 
Most će biti dugačak 430 metara, sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru.
 
Sam ugovor za izgradnju mosta ima vrednost 23,5 miliona evra i potpisan je u sedištu "Hrvatskih cesta" u julu, ove godine. Dve države izgradnju mosta će finansirati u podjednakim odnosima pola-pola.
 
Ugovorom je predviđena izgradnja potpuno novog međudržavnog mosta i to u sklopu realizacije prve faze planiranog brzog puta Granica Mađarske-Virovitica-Okučani-granica BiH, na deonici Okučani-granica BiH. Stav EU je da je taj projekt važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godin u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet