I fakulteti se pridružili štrajku prosvetara u Hrvatskoj

Univerziteti, fakulteti, visoke škole i infrastrukturne ustanove pridružile su se štrajku prosvetara u Hrvatskoj.
I fakulteti se pridružili štrajku prosvetara u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Nakon što su u ponedeljak štrajkovale osnovne i srednje škole, u četvrtak u osam sati počeo je jednodnevni štrajk visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.
 
Sekretar Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić je naglasio da se štrajkuje isključivo zbog tri kategorije zaposlenih u sistemu visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 odsto na Sveučilištu, predavača, kojih ima do 800, i umetničkih saradnika, kojih je oko 20.
 
Ribić je pozvao i nastavno-naučno osoblje, asistente i saradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvetarima.
 
Izrazio je uverenje da će odziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvete gde je većina ljudi na istom koeficijentu, ne radi o homogenoj radnoj snazi, već postoji raspon od čistačice do redovnog profesora. "To je lepeza gde se plate razlikuju do jedan prema pet ili jedan prema šest", istakao je Ribić.
 
Najavio je da bi sledeći štrajk, u zavisnosti od razvoja događaja, trebalo da se održi naredne srede, a plan je da se štrajkuje jednom nedeljno. Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje za 6,11 odsto, kao i izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenata. Za to je potrebno 40 miliona kuna godišnje, navodi Ribić.
  • bora

    25.10.2019 10:10
    kod na je 1;20
    Odnos jedan prema pet ili prema sest je odnos koji je bio i u YU tako i s
    penzijama.Po meni to su lepi problebi.Kod nas je odnos 1;20 a zaposleni
    u agencijama i do 1;50.Mislim na drzavna preduzeca.Veca razlika vremenom
    dovesce u buducnosti do socijalnih nemira.U Srbiji halavosti nema kraja i to
    treba regulisati zakonom.Ko misli da je sposobniji neka napusti drzavnu sluzbu
    i neka ide u privatnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).