U EU se prošle godine najviše doselilo Ukrajinaca, Kineza i Indijaca

Tri miliona i 225 hiljada građana iz drugih delova Evrope i sveta, najviše iz Ukrajine, Kine i Indije, prošle godine se doselilo u zemlje članice EU.
U EU se prošle godine najviše doselilo Ukrajinaca, Kineza i Indijaca
Foto: Pixabay
Kako saopštava Eurostat, reč je o doseljenicima koji nemaju državljanstvo neke od članica EU, a lane su prvi put dobili dozvolu boravka u EU što, prema metodologiji Eurostata, uključuje i one koji su boravište zaista dobili prvi put i one koji su ga već imali, ali im je od prethodnog odobrenja prošlo najmanje šest meseci.
 
Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je prošle godine 26.307 stranih državljana prvi put prijavilo boravište, svaki drugi doseljenik je iz BiH, a njih 4.910 državljani su Srbije. Hrvatska je daleko ispred ostalih članica EU prema udelu useljenika koji su dobili dozvole zbog posla u ukupnoj kvoti doseljenih. Dok je, prema proračunu Eurostata, u 2018. prosek izdatih boravišnih dozvola zbog zaposlenja na nivou EU bio 27 odsto od svih odobrenih boravišta, u Hrvatskoj je taj udeo iznosio 90,3 odsto.
 
Svega 495 građana ili 1,9 odsto od svih prošlogodišnjih doseljenika u Hrvatsku, tražilo je i dobilo boravak zbog obrazovanja. S druge strane, na nivou Unije, 20 odsto od svih građana s odobrenim boravištem na području EU u prošloj godini, doselilo se zbog obrazovanja.
 
Kada su u pitanju razlozi useljenja, najveći udeo među stanovnicima EU koji su u 2018. prvi put dobili boravište, 28,4 odsto, odnosio se na spajanje članova porodice.
 
Najviše novih boravišnih dozvola među članicama EU su odobrile Poljska, Nemačka i Velika Britanija. Poljska je izdala 635.335 novih boravišta strancima izvan EU, primivši oko 414 hiljada Ukrajinaca i 126 hiljada Belorusa.
 
Ukrajinci, s 527 hiljada novih odobrenih boravišta unutar EU u toku, 2018. daleko su najbrojniji, slede Kinezi (206 hiljada) i Indijci, s blizu 200 hiljada, kojima su nova odredišta, osim Velike Britanije, i skandinavske članice EU.
 
Kada su u pitanju građani bivših jugoslovenskih republika izvan EU kojima je prošle godine prvi put odobreno boravište u nekoj od članica Unije, njihova nova odredišta, osim Hrvatske i Slovenije bila su i Slovačka, Malta i Austrija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet