VIDEO: Svoj prvi "F-35A" oštetili korozivnom penom odmah po sletanju u bazu

Svečani doček prvog operativnog borbenog lovca "F-35A" Džoint-srtajka, koji je kupilo holandsko ratno vazduhoplovstvo, pretvorio se u potpuni fijasko jer su vatrogasci zaduženi za pozdrav umesto vodenim topovima, avion isprskali korozivnom penom za gašenje požara.
Vozila vatrogasne jedinice u vazduhoplovnoj bazi koji je trebalo da pozdrave vodenim topovima dolazak nevidljivog lovca, morali su tokom dana da reaguju na vanrednu situaciju koja je zadesila jedan F-16. Nažalost, vatrogasci su zaboravili da vrate cevi sa vodom za ceremoniju dočeka "F-35A".
 
Kada je tačno u predviđeno vreme, avion sleteo u vazduhoplovnu bazu Leuvarden, rulao je po pisti kroz ukršteni mlaz koji je dolazio sa vatrogasnih vozila, ali to nije bila voda, već pena za gašenje požara.
 
Zvanični izveštaji ne pominju da se dogodio bilo kakav incident. Odbor za doček u kome je bilo dosta vladinih zvaničnika oduševljeno je pozdravio pilota Jana Najta, komandanta 323 eskadrile za testiranje, kada je izašao iz pilotske kabine aviona.
 
Dok je avion odvožen u hangar, deo pene je usisan i u motore. Do sada se dešavalo da avioni budu u kontaktu sa penom za gašenje požara, ali to nije ostavljalo posledice na rad motora. Međutim "F-35A" je "nevidljivi" avion i obložen je veoma osetljivim premazom koji odbija radarske signale, a koje može da ošteti vatrogasna pena.
 
 
Holansko ratno vazduhoplovstvo ima još osam lovaca Džoint-strajk, ali se oni još uvek nalaze u Sjedinjenim Državama, gde se obučavaju budući piloti.
 
Inače, Holandija ima nameru da kupi još 46 lovaca "F-35A". Ugovor o kupovini aviona pete generacije vredan je pet milijardi evra i predstavlja najveću kupovinu oružja u istoriji Holandije, o kojoj se u parlamentu raspravljalo skoro čitavu deceniju.
  • Crva

    03.11.2019 16:08
    @mrva
    Hahaha majstore, ovo za odbijanje sam ja shvatio više onako kao "iš iš zli radaru bježi odmene".
  • ...

    03.11.2019 12:41
    Naš narod bi rekao - "Nije žvaka za seljaka". Naravno, te se ne odnosi na ljude sa sela, njima svaka čast. Termin seljak se odnosi na većinu ljudi koji su sada u gradu.
    Holanđani su inače prilično propali, zbog decenijskog utiacaja slobode droga.
    NE priča se, ali nije džabe njihova vlada reagovala sa zabranama.
    Na priimer, poznato mi je da se trenutno samo u Holandiji može desiti da kompletne pakete ne prosleđuju preko svoje javne pošte i ne drže se propisanih ugovora.
    A one koje prosleđuju, kasne užasno, i po više od mesec dana.
    Jednostavno, ne radi im se.
    A rekao bih da mrze kineske pošiljke. Kome se zadesi da pošiljka ide preko Holandije, bolje da je zaboravi.
    Jednostavno, narod im je pomerio...
  • mrva

    03.11.2019 08:33
    Hahaha "Džoint-strajk"... prevodiocu se ucinilo duhovito kada se prevede i napise pa mu se svidelo...:) JSF-Joint Strike Fighter je bio naziv programa od pre oko 30 godina u kome su se takmicila dva prototipa, Boingov X-32 i Lokidov X-35 za novog američkog lovca. Ovaj drugi je pobedio i kasnije ce prerasti u F-35... Nisam cuo da danas iko vise koristi naziv "Džoint strajk"... zvanicno se taj lovac oznacava kao F35 ligtning 2...

    "Međutim "F-35A" je "nevidljivi" avion i obložen je veoma osetljivim premazom koji odbija radarske signale, a koje može da ošteti vatrogasna pena"

    Premaz vise upija radarske signale jer da odbija bio bi "vidljivi"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.