Podgoričanin prva transrodna osoba koja je krštena uz blagoslov Amfilohija

Podgoričanin V. A. (19) prva je transrodna osoba koja je krštena u Crnoj Gori.
Podgoričanin prva transrodna osoba koja je krštena uz blagoslov Amfilohija
Foto: 021.rs
Kršten je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čin je obavljen u nedelju, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
 
On je rođen kao devojčica, ali je u nedelju kršten kao muškarac, iako još nije do kraja završio proces promene pola. Kako pišu "Novosti", u njegovim dokumentima još stoji žensko ime i pol, ali se očekuje da će, kada ceo proces bude okončan, pisati muško ime.
 
U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj potvrdili su za "Novosti" ovaj događaj.
 
Predsednica LGBT Foruma Bojana Jokić izjavila je da se radi o istorijskoj činjenici, neverovatnoj za crnogorske prilike.
 
"Ukoliko u obzir uzmemo to da zvanična Crna Gora, uz sva stremljenja evroatlantskim integracijama, transrodnim osobama kontinuirano onemogućava potvrdu identiteta, ponekad i po nekoliko godina, s druge strane, imamo Mitropoliju koja ovim čini neverovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta onih, uglavnom najugroženijih među nama", kazala je Jokićeva.
 
V. A. je u žižu javnosti dospeo još letos kada su ga nepoznate osobe brutalno pretukle na pragu porodične kuće u selu Mateševo, kod Kolašina. Sebe predstavlja kao pravoslavnog vernika, pa je više puta isticao da to što je rođen u pogrešnom telu posmatra kao teret koji mu je Bog dao. 
  • ex chapman

    05.11.2019 08:16
    prvi?
    pa oni su to radili vekovim! gledali ste film Virdzina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.