Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google

Italija namerava da ostvari svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim kompanijama, uključujući američke tehnološke džinove, usprkos pretnjama o odmazdi koje dolaze iz Vašingtona, izjavio je zamenik ministra privrede Antonio Misiani.
 Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google
Foto: Pixabay
Italija će uvesti porez od tri posto sledeće godine na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, kao što su Facebook, Google i Amazon, navodi se u tekstu nacrta budžeta.
 
Vašington je rekao da taj porez nepravedno pogađa američke kompanije. Visoki američki zvaničnik kazao je da je predsednik Donald Tramp bio spreman da zapreti odmazdom na sastanku sa italijanskim predsednikom Sergiom Matarelom prošlog meseca u Vašingtonu. "Sadašnji tekst nacrta budžeta je potvrđen. Ne planiramo da ga menjamo", izjavio je Misiani.
 
Italiji i drugim članicama Evropske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni džinovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mere su im u iznosima od tek nekoliko miliona evra.
 
Digitalne kompanije preusmeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreskim propisima obavezne da plaćaju poreze samo u zemlji u kojoj su registrovane. Novi italijanski porez trebalo bi da plaćaju samo kompanije s godišnjim prihodima većim od 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna evra. U decembru prošle godine ministarstvo finansija procenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet