VIDEO: Hitlerove lične stvari na aukciji

Predmeti koje je jednom koristio Adolf Hitler našli su se među nacističkom memorabilijom koja se u sredu pojavila na aukciji u mestu Grasbrun u blizini Minhena, što je izazvalo oštru reakciju i osudu Evropskog jevrejskog udruženja.
Predmete je na prodaju stavila aukcijska kuća Herman Historika, a među njima su se našli i lični predmeti poput pribora za jelo, dragocenosti i potpisanih pisama i fotografija koje su pripadale nacističkim čelnicima, uključujući i lično Adolfa Hitlera. 
 
Hitlerov šešir, futrola za cigare koja je pripadala Hermanu Geringu i koktel haljina Eve Braun pojavili su se među ostalim aukcijskim izlošcima. Aukcija nacističkih memorabilija naišla je na oštar protest Evropskog jevrejskog udruženja.
 
Čelnik udruženja Rabi Menahem pozvao je sve glavne nemačke političke stranke da donesu zakon kojim bi se zabranila javna prodaja predmeta te vrste. Menadžer kuće Herman Historika Bernhard Paher odgovorio je na primedbe rekavši da su kupci tih predmeta uglavnom muzeji, javne kolekcije ili privatni kolekcionari s akademskim interesom za doba nacizma.   
 
On je kazao da nije na njegovoj kompaniji da sudi šta kupci rade s nacističkim reliktima.
 
"Na nama je da sprečimo da to dođe u ruke pogrešnih ljudi".
 
Paher je dodao da će aukcija biti striktno nadzirana, uz očekivanje protesta koji bi se mogli održati ispred zgrade u kojoj se odvija.
 
  • Marko

    21.11.2019 18:44
    Zlotvori
    Zato je i pozlilo nasem nazadnom predsedniku jer mu se dedovina rasprodaje a nisu mu javili
  • ex chapman

    21.11.2019 08:48
    eto!
    vidi moj koment na Handkea

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.