Smenjeno rukovodstvo Zavoda Pazarić zbog fotografija vezane dece

Vlada Federacije BiH je na sednici u Sarajevu smenila direktora, kao i Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, u kome borave deca sa invaliditetom.
Smenjeno rukovodstvo Zavoda Pazarić zbog fotografija vezane dece
Foto: Pixabay (ilustracija)
Odluka je usledila posle velikog pritiska javnosti i protesta posle objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, deca, vezana za krevete i radijatore.
 
Ministri su razmatrali nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, među kojima je vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Poreske uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju i zaključke o preduzetim merama.
 
Na kraju je jedan od zaključaka smena kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu sa direktorom Redžepom Salićem. Smenjen je i Upravni odbor Zavoda koji čini pet članova i to: Janja Milinković (predsednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić. Takođe, smenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić (predsednica), Mevlida Bandić, i Ivana Bago.
 
Istovremeno, ispred zgrade vlade održan je još jedan protest građana i roditelja štićenika ovog Zavoda. Traže zaštitu dece i procesuiranje odgovornih.
 
Podsetimo, pre dva dana poslanica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.
 
Nakon toga reagovale su brojne organizacije, institucije, a obavešteno je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Teško stanje i brojni problemi u funkcioniranju Zavoda Pazarić unazad nekoliko godina privukli su pažnju javnosti pre nekoliko meseci, kada je, danas smenjeni direktor Redžep Salić u Parlamentu FBiH otkrio brojne detalje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.