Slovenija zakonom zabranjuje "Štajersku stražu"

Vlada Slovenije uputila je u parlamentarnu proceduru predlog izmena zakona o državnoj granici i zakona o javnom redu i miru, kojima se zabranjuje delovanje takozvanih seoskih straža koje su se pojavile uz granicu u cilju zaustavljanja ilegalnih migranata.
Zakonskim izmenama predviđa se novčano kažnjavanje osoba ili grupa koje uz granicu paradiraju u maskirnim uniformama ili s replikama oružja, odnosno takozvnaih antimigrantskih "seoskih straža".
 
Zaštita državne granice u isključivoj je nadležnosti policije, a takozvane seoske straže i paravojne garde pokušavaju da se mešaju u rad policije, ometajući njen rad, a u delu javnosti podstiču uznemirenost i strah, navela je vlada u saopštenju posle sednice.
 
Slovenačka vlada predlaže zato zabranu "svakog postupanja pojedinca ili grupe čiji je cilj nadzor državne granice na način koji je jednak ili podseća na izvođenje policijskih dužnosti". Pojedinac koji napravi takav prekršaj kažnjavaće se s najmanje 1.000 evra, a ako ga napravi kao deo grupe kazna će biti najmanje 1.500 evra.
 
Vlada je objasnila da se odredbe o zabrani nošenja maskirnih i sličnih uniformi i trofejnog oružja ili replika ne odnose na organizovane komemoracije događaja iz Drugog svetskog rata i prikaz istorijskih bitaka.
 
Uznemirenje javnosti je poslednjih nedelja na granici s Hrvatskom izazvalo okupljanje pripadnika takozvane Štajerske straže, kontroverznog Andreja Šiška iz Maribora, koji tvrdi da oni pomažu policiji u odvraćanju mogućeg novog migrantskog talasa, što je vlada demantovala.
 
Očekuje se da će vladin predlog doći na dnevni red parlamenta na usvajanje do kraja godine.
 
Slovenačka policija u subotu je u blizini Krškog legitimisala i privela na obaveštajni razgovor više pripadnika Šiškove formacije i zaplenila više komada replika oružja, ali je navela da nije utvrdila prekršaje koji bi se mogli sankcionisati prema trenutno važećim zakonima.
  • ///

    27.11.2019 11:39
    @#tipicnolevicarski
    Za takvu budalastinu nisu potrebni argumenti. Svakom normalnom coveku je jasno zasto normalna, organizovana drzava ne sme da dozvoli da joj se gradjani bave odbranom, javnim redom, granicnim prelazima i granicom. Inace, to se zove "paravojne formacije", nedopustive u uredjenoj drzavi.
  • Uzroci ostaju

    27.11.2019 10:25
    Ko će građane sprečiti?
    Mmmm.... nema veze.
    Upravo je osnovana Straža Štajerskija...
  • @Marko

    26.11.2019 18:04
    'odlican' argument Marko
    #tipicnolevicarski

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.