Uvođenje 5G mreže u Evropi sigurnosno i političko pitanje

Ministri komunikacija EU sastaju se danas u Briselu kako bi razgovarali o mogućoj zaštiti mobilne mreže pete generacije i usaglasili nacrt dokumenta kojim se uspostavljaju temelji za implementaciju 5G.
Uvođenje 5G mreže u Evropi sigurnosno i političko pitanje
Foto: Pixabay
Zemlje Evropske unije nemaju zajednički stav o korišćenju usluga kineske kompanije Huavej u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je sigurnosno ali i političko pitanje nakon upozorenja SAD da bi infrastruktura mogla biti iskorišćena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije, pišu svetski mediji ističući da je pitanje već uzrokovalo politički haos, naročito u Berlinu, piše Radio slobodna Evropa.
 
Evropska unija smatra da sigurnost nije jedina briga kada je u pitanju nova generacija bežične internet tehnologije, ukazuje nacrt dokumenta koji bi trebalo da bude usaglašen na sastanku ministara EU kojim se postavljaju temelji za implementaciju 5G, ukazuje američki televizijski kanal CNBC.
 
Prema dokumentu, osim sigurnosnih rizika, evropske vlade bi trebalo da razmotre i širu sliku predaje ugovora dobavljačima 5G-a, što bi moglo imati posledice za Huavej, kao potencijalnog dobavljača.
 
"Pored tehničkih rizika koji se odnose na sajber sigurnost 5G mreža, treba razmotriti i netehničke faktore poput zakonskog i političkog okvira kojima dobavljači mogu biti podložni u trećim zemljama", ističe se u nacrtu dokumenta pripremljenog uoči sastanka evropskih ministara.
 
U istom dokumentu istaknuto je da bi evropske zemlje trebalo "da razmotre potrebu za raznolikim dobavljačima kako bi se izbeglo ili ograničilo stvaranje velike zavisnosti od jednog dobavljača".
 
Rasprava oko dobavljača 5G tehnologije politizovana je nakon što su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izrazili zabrinutost da bi dobavljači poput Huaveja mogli da predstavljaju sigurnosnu pretnju zbog veza s kineskom vladom, naglašava CNBC. Huavej, pak, ističe da je nazavisan od kineske države i da neće dozvoliti da se njegova tehnologija koristi za bilo kakav državni nadzor.
 
Evropska komisija nedavno je objavila izveštaj u kojem ocenjuje rizike 5G-a. U izveštaju se navodi da se očekuje da će uvođenje 5G mreža "povećati izloženost napadima i više potencijalnih ulaza za napadače". Takođe je rečeno da će "profil rizika pojedinih dobavljača postati posebno važan, uključujući verovatnoću da dobavljač bude pod uticajem zemlje koja nije članica EU".
 
Iako velika većina evropskih zemalja nije donela konačnu odluku o tome da li će Huaveiju dodeliti ulogu u 5G, neke države poput Mađarske najavile su da hoće, dok će druge, uključujući Poljsku, Estoniju i Dansku, verovatno isključiti kinesku kompaniju.
  • Ironija

    03.12.2019 19:46
    Naravno, zaboravili smo da je upravo SAD bila ta koja je ne tako davno otkrivena u špijunaži evropskih zemalja koje naziva svojim saveznicima.
  • Realista

    03.12.2019 10:38
    Realnost
    Ako se 5G sistem kineske kompanije može iskoristiti za špijunažu od strane Kine, Isto tako se američki 5G sistem može iskoristiti za špijunažu od strane Amerike i NATO.
    Ko može da garantuje da računari sa procesorima određenih proizvođača nisu podešeni da omogućavaju njihovim kreatorima ulazak u svaki računar.
    Ko može da garantuje da operativni sistemi na tržištu ne omogućavaju njihovim tvorcima tj. kompanijama da ulaze u svaki računar kroz takozvani zadnji ulaz.
    Ovo je korišćenje visoke politike za primat na tržištu. Kako američke kompanije kasne u odnosu na kineske na ovaj način kupuju vreme.
    Inače špijunaža je moguća i sa 4G i sa 3G i sa 2G. Svaki telefon se može pratiti, prisluškivati, koristiti za prenos podataka tako da ovo nije sigurnosno pitanje, niti političko već čisto ekonomsko, tj. zaštita interesa.
  • Kamere

    03.12.2019 10:36
    To će biti urađeno na silu, protiv volje građana.
    Samim tim, te stanice će biti napadane i gašene.
    Čeka nas veoma interesantna budućnost.

    Poznato je da se na 5G insisitra ne zbog kapitala, ne zbog potreba građana, već isključivo
    zbog omasovljenja postavljanja kamera koje će imati i NFC očitavanja okoline, čime će se do kraja moći upariti lik prolaznika sa čipom na koji će biti nateran, i podacima sa tog čipa.

    Kao što se to radi u Kini, gde koriste NFC platne kartice, koje ima obezbeđuju kompletan opstanak u društvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet