Taksisti u Crnoj Gori će od 1. februara morati da izdaju račune klijentima

Svi taksi prevoznici u Crnoj Gori moraće da poseduju registar kase, kako bi evidentirali promet.
Taksisti u Crnoj Gori će od 1. februara morati da izdaju račune klijentima
Foto: Pixabay
Iz Poreske uprave Crne Gore poručili su da će njihovi inspektori od 1. februara intenzivno proveravati da li taksisti poštuju Zakon o porezu na dodatu vrednost, koji propisuje obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet.
 
"Taksi prevoznici koji posluju na teritoriji Crne Gore dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način. Taksi prevoznici koji nisu obveznici PDV-a, a koji promet proizvoda, odnosno usluga, naplaćuju u gotovini, obavezni su da iskažu promet preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno overenih od nadležnog poreskog organa", navode u Poreskoj upravi.
 
Oni su poručili da su godinama ulagali maksimalne napore da obezbede punu i neselektivnu primenu zakonskih propisa i da su pokazali razumevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nisu bili primenjivi u njihovim vozilima.
 
"Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje ovlašćeni distributeri u Crnoj Gori mogu fiskalizovati, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primenu u taksi vozilima", istakli su iz Poreske uprave.
 
Oni su pojasnili da su time ispunjeni svi tehnički preduslovi za primenu propisa i da je potrebno da taksi prevoznici nabave poreske registar kase i podnesu zahteve za fiskalizaciju poreskom organu preko ovlašćenog servisa.
 
"Službenici PU obaviće fiskalizaciju poreskih kasa najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahteva za fiskalizaciju", dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet