Greta Tunberg nagrađena alternativnim Nobelom

Nagrada "Right Livelihood", prozvana alternativnom Nobelovom nagradom, dodeljena je juče na ceremoniji u Stokholmu, a među dobitnicima je i klimatska aktivistkinja Greta Tunberg.
Tunberg je nagrađena zbog "inspirisanja i osnaživanja političkih zahteva za hitno delovanje po pitanju klimatskih promena, na temelju naučnih činjenica", naglasio je žiri koji dodeljuje tu nagradu.
 
Tunberg nije mogla da prisustvuje dodeli, pa je videoporukom poručila: "Borba se nastavlja, mi nikada nećemo stati".
 
Tu poruku je snimila u Lisabonu u koji je stigla u utorak nakon tronedeljnog putovanja Atlantikom, odbijajući da leti avionom jer je štetan po životnu sredinu. Tunberg je na putu za Madrid gde se održava klimatska konferencija Ujedinjenih nacija. 
 
Osim nje, nagrađeni su i aktivistkinja Aminatou Haidar iz Zapadne Sahare, te brazilski urođenički aktivista Davi Kopenawa.
 
Četvoro pobednika dobiće oko 94.000 evra nagrade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet