Počinje jedan od najvećih štrajkova u istoriji Francuske, moguća potpuna blokada zemlje

Francuska se priprema za najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija, a mnogi prognoziraju da će se čitava zemlja od danas naći u blokadi zbog obustave rada u svim sistemima javnog prevoza.
Moguće je da će štrajk potrajati sve do katoličkog Božića.
 
Polasci mnogih vozova već su otkazani, a ostali su drastično umanjili obim rada. U obustavu rada uključiće se i zaposleni u obrazovanju, policiji, sudovima, bolnicama i na aerodromima.
 
Poslednji put je štrajk ove potencijalne veličine održan 1995. godine, kada je zemlja stala na tri nedelje.
 
Problemi se očekuju i u međunarodnom saobraćaju. Svi vozovi "Evrostara" otkazani su u periodu od 5. do 9. decembra. Tokom dana neće biti obavljena petina avionskih letova iz Francuske i u ovu zemlju.
 
U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine. On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kojem sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan. Ova promena imala bi značajan uticaj na javni sektor, koji je do sada imao specijalan tretman i mogućnost isplate kompenzacija za teže radne uslove.
 
Prema novom sistemu, bilo bi uvedeno bodovanje, što bi se odrazilo na starosnu granicu za odlazak u penziju i na finansijsku kompenzaciju u trenutku penzionisanja.
 
Na meti reforme posebno su se našli zaposleni u železnici, a njihov odgovor je jedinstven i oni se sada bore za zadržavanje penzionih prava.
  • Mad Hatter

    06.12.2019 13:17
    U Srbiji jos uvek nije svest dosegla nivo koji imaju gradjani Francuske tako da necemo nista slicno videti na nasim ulicama u dogledno vreme. povrh toga, treba imati muda a i to je u deficitu u Srbiji. Nit muda, nit pameti.
  • Bramfer

    05.12.2019 18:22
    Revolucije će biti
    A do tada druga liga,komercijalisti nam kuce grade a narodu po cigla!
  • Kaćanka

    05.12.2019 15:46
    high ISO, pametnjaković
    A koji moj ti radis....nit se boris nit se sladis. Cuti, jer i za disi nisi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet