VIDEO: Australijski vatrogasci spaljuju pašnjake da zaustave požare

Hiljade vatrogasaca palile su danas pašnjake u istočnoj Australiji kako bi sprečili širenje prognoziranih velikih požara, pre očekivanog rasta temperature u utorak.
Više od sto požara izbilo je u državama Novi Južni Vels i Viktorija, od kojih su mnogi goreli nekoliko nedelja, dok se jedan od požara prostirao na više od 60 kilometara u nacionalnom parku severno od Sidneja.
 
Očekuje se pogoršanje vremenskih uslova u utorak, kada će temperature dostići 40 stepeni uz jačanje vetra.
 
"Očekujemo izrazitu opasnost od požara u velikim geografskim područjima", rekao je Šejn Ficsimons, poverenik za požare u Novom Južnom Velsu novinarima u Sidneju. "Vatrogasci vrše operacije pozadinskog paljenja, uspostavljanja linije zadržavanja i konsolidacije", dodao je.
 
Zbog požara su poginule najmanje četiri osobe, a uništeno je više od 680 kuća i spaljeno više od milion hektara zemlje širom istočne Australije od početka novembra.
 
Praćeni snažnim vetrovima, nekoliko požara koji su se spojili u jedan ogromni, prete pokrajini Hoksburi, oko 50 kilometara severozapadno od Sidneja.
 
Vlasti su upozorile da požari neće biti ugašeni sve dok ne padne veća količina kiše, koja se ne očekuje još najmanje tri meseca, dok bi prema procenama požari mogli da ugroze i područja u kojima živi veći broj stanovnika.
 
Požari donose pepeo i dim u Sidnej već dve nedelje, a nebo je tokom dana u tom gradu od preko pet miliona stanovnika narandžasto, vidljivost je puno manja, dok putnici moraju da nose zaštitne maske.
 
  • hm

    09.12.2019 10:21
    Ovde ne bi ništa niko uradio. Svi bi čekali šta će "država" da uradi. Pola jer se boji da uradi nešto a pola baš u inat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.