Ministar obrazovanja podneo ostavku zbog malog budžeta

Italijanski ministar obrazovanja Lorenco Fjoramonti podneo je ostavku nakon što vlada nije uspela da izdvoji veća sredstva za škole i fakultete u budžetu.
Fjoramonti je danas na Fejsbuku potvrdio da je pisanu ostavku premijeru Đuzepeu Konteu podneo sinoć, nakon usvjanja budžeta za 2020. godinu.
 
"Prihvatio sam ovaj posao sa samo jednim ciljem - da radikalno promenim trend kojim su škole, fakulteti i istraživačke ustanove decenijama dovođeni u bolnu situaciju", napisao je Fjoramonti.
 
On je istakao da vlada nije imala dovoljno hrabrosti da investira adekvatna sredstva u njegov resor.
 
Fjoramonti je ranije obećao da će dati ostavku ako troškovi za obrazovanje ne budu povećani za najmanje tri milijarde evra.
 
Njegova ostavka verovatno neće imati šire političke posledice, s obzirom na to da je obećao da će nastaviti da podržava vladu u donjem domu parlamenta, gde je poslanik, ali predstavlja još jedan udarac nestabilnoj koaliciji koju su formirali njegov antisistemski pokret Pet zvezdica i partija levog centra Demokratska stranka.
 
Vladajuće stranke udružile su se u avgustu protiv lidera krajnje desne Lige Matea Salvinija, koji je tražio raspisivanje ovih izbora, ali imaju različite poglede na ključna pitanja, od ekonomije do migracija.
 
U izveštaju Evropske komisije o obrazovanju iz prošle godine navodi se da Italija za tu oblast troši manje nego ostale članice EU i postiže gore rezultate i da je zato u opasnosti da u narednih deset godina ostane bez miliona studenata.
  • D

    26.12.2019 22:30
    .
    Tako i kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet