Velike avio-kompanije preusmeravaju letove da izbegnu prostor Iraka i Irana

Nekoliko velikih avio-kompanija saopštilo je danas da preusmeravaju letove kako bi izbegli vazdušni prostor iznad Iraka i Irana nakon raketnog napada na snage predvođene SAD-om u Iraku.
Velike avio-kompanije preusmeravaju letove da izbegnu prostor Iraka i Irana
Foto: Pixabay
Teheran je ispalio više desetina balističkih projektila sa iranske teritorije na najmanje dve američke vojne baze u Iraku, saopštila je američka vojska.
 
Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim avionima korišćenje vazdušnog prostora Omanskog zaliva i voda između Irana i Saudijske Arabije. Razlog zabrane su pojačane vojne aktivnosti i povećanje političkih tenzija na Bliskom istoku, što predstavlja rizik za operacije civilnog vazduhoplovstva SAD-a.
 
Neamerički prevoznici i njihovi nacionalni regulatori obično pažljivo razmatraju savete SAD-a kada odlučuju kuda će leteti.
 
Ova ograničenja za letenje dolaze nakon iranskog raketiranja vojnih baza Ain al-Assad i Erbil u Iraku kojima se koristi američka vojska, a koje je odgovor na američki napad u kojem je prošle nedelje u Bagdadu ubijen iranski general Sulejmani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet