Hido Biščević predložen za novog hrvatskog ambasadora u Srbiji

Za novog hrvatskog ambasadora u Srbiji predložen je bivši novinar i iskusni diplomata Hido Biščević, a njegovo imenovanje moglo bi da bude prvi test saradnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i novog predsednika Zorana Milanovića, piše "Večernji list".
Biščevića je predložio premijer, a odlazeća predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se sa tim predlogom složila, navodi zagrebački dnevnik.
 
Procedura imenovanja, međutim, još nije gotova, jer kandidat mora dobiti agreman države u koju odlazi, odakle, kako piše "Večernji list", dolaze pozitivne reakcije i proći saslušanje na parlamentarnom Odboru za spoljnu politiku, a tek onda predsednik potpisuje imenovanje.
 
Hoće li se procedura završiti do 18. februara, do kada traje mandat Kolinde Grabar-Kitarović ili će taj potpis ili eventualno odbijanje imenovanja i pokušaj dogovora sa Plenkovićem oko novog imena ostati novoizabranom predsedniku Zoranu Milanoviću za sada je pod znakom pitanja.
 
S obzirom da je dosadašnji ambasador u Srbiji Gordan Bakota opozvan i odmah poslat u Nemačku, mesto je ostalo upražnjeno. Kako dodaje zagrebački list, Grabar-Kitarović oko imenovanja Biščevića neće požurivati, ali ako do 18. februara on prođe celu proceduru i ako stigne agreman iz Beograda, ona će tu odluku potpisati.
 
Biščević je pre karijere u diplomatiji radio kao novinar, a od 1990. do 1992. bio je glavni urednik "Vjesnika". Tada odlazi u Ministarstvo spoljnih poslova, gde postaje načelnik Odeljenja za azijske i arapske zemlje, bio je hrvatski ambasador u Turskoj i Rusiji, pomoćnik ministra spoljnih poslova, a 2003. imenovan je za hrvatskog državnog tužioca.
  • Lemix

    08.01.2020 23:05
    Vrata su otvorena
    Dobro došlo vaše visočanstvo ako dolazite otvorena srca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.