Tajnom vatrogasnom akcijom spaseno drevno australijsko drveće

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih jedinica u poslednji čas je pred naletom požara spasen poslednji lug volemije (australijskog stribora), praistorijske vrste drveća koje još nazivaju i živim fosilima.
Tajnom vatrogasnom akcijom spaseno drevno australijsko drveće
Foto: Pixabay (ilustracija)
Manje od 200 stabala australijskog stribora još uvek živi u svetu, skrivenih duboko u planinama severno od Sidneja, čija je okolina pogođena razronim požarima koji pustoše Australiju već mesecima.
 
Kada je buktinja počela da se približava poslednjim striborima, vatrogasci su vazdušnim tankerima izbacili protivpožarni retardant i njime stvorili zaštitni prsten oko stabala, a potom se i spustili na planinu i uspostavili sistem navodnjavanja kako bi staništu obezbedili vlagu, rekli su zvaničnici.
 
Mel Kin, ministar zaštite životne sredine Novog Južnog Velsa, operaciju je nazvao "neviđenom operacijom zaštite životne sredine". Za stribore, među kojima su neki stariji od 200 miliona godina, što znači da su stariji od dinosaurusa, verovalo se da su izumrli, sve do slučajnog otkrića ovog luga u sklopu nacionalnog parka Blu mauntin 1994. godine.
 
Kako bi se stabla zaštitila od turista, njihova lokacija je tajna. "Ilegalni posetioci bili su velika pretnja opstanku volemija u divljini jer bi mogli poremetiti regeneraciju i doneti neke bolesti koje bi za njih bile pogubne", rekao je Kin.
 
Seme stribora je distribuirano botaničkim baštama širom sveta kako bi se očuvala vrsta. Lug u Australiji je jedini gde stabla žive u divljini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet