Cene hrane će porasti posle Bregzita, moguće promene na tržištu rada

Britanske kompanije upozorile su da će cene hrane porasti i da će doći do promena na tržištu rada, nakon što je ministar finansija Sadžid Džavid rekao da Britanija više neće poštovati propise EU nakon Bregzita.
Cene hrane će porasti posle Bregzita, moguće promene na tržištu rada
Foto: Pixabay
Džavid je za list "Fajnenšel tajms" rekao da Britanija neće poštovati propise nakon Bregzita, apelujući da se kompanije prilagode.
 
"Neće biti nikakvog usklađivanja, nećemo poštovati propise, nećemo biti na jedinstvenom tržištu i nećemo biti u carinskoj uniji", rekao je Džavid. 
 
Džavid nije precizirao koje propise EU želi da odbaci, ali je rekao da će neke kompanije imati koristi od Bregzita, a neke neće. On je naglasio da Ministarstvo finansija neće podržati proizvođače koji i dalje posluju u skladu sa propisima EU, jer su kompanije još 2016. godine znale da će Britanija napustiti EU.
 
Federacija za hranu i piće (FDF) saopštila je da će najverovatnije doći do rasta cena hrane na kraju ove godine. Tim Rajkroft iz Federacije za hranu i piće rekao je da je važno da je Vlada istinski razumela koje će biti posledice za industrije kao što je ova u slučaju promena trgovinskih uslova, preneo je BBC. 
 
Konfederacija britanske industrije saopštila je da za mnoge firme usklađenost sa propisima EU znači podršku novim radnim mestima.
 
Automobilska, farmaceutska i industrija lekova upozorile su Vladu prošle godine da će nepoštovanje ključnih propisa EU biti veoma štetno.
 
Britanski jedanaestomesečni period tranzicije počinje odmah nakon što London istupi iz EU 31. januara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.