Slovenačka Krka u centru korupcijskog skandala u Rumuniji

Najveća slovenačka farmaceutska kompanija Krka najavila je sveobuhvatnu istragu o navodima rumunskih medija da se podružnica Krke u Rumuniji upustila u masovno podmićivanje tamošnjih lekara.
Slovenačka Krka u centru korupcijskog skandala u Rumuniji
Foto: Pixabay
Podružnica Krke je sa rumunskim lekarima, prema tvrdnjama dnevnog lista Libertatea koji je otvorio ovu aferu, potpisivala ugovore o saradnji kroz organizovanje putovanja i isplatu honorara za stručne skupove koje je organizovala Krka, a zauzvrat je od doktora traženo da pacijentima prepisuju lekove tog slovenačkog proizvođača.
 
"U slučaju otkrivanja nepravilnosti u radu rumunskih kolega, Krka će postupiti odlučno i uz sve pravne lekove i u skladu s rumunskim zakonom će sankcionisati sve počinioce", saopšteno je iz sedišta Krke u Novom Mestu.
 
Iz slovenačke centrale nisu komentarisali konkretne navode dnevnika Libertatea, potkrepljene dokumentima s imenima doktora, da je podmićivanje 87 rumunskih lekara preduzeto za lek "Bilobil", kao ni podatke da je na isti način pokušano povećanje prodaje leka "Lorista".
 
Libertatea je najavila istragu rumunskog Ministarstva zdravlja o optužbama na račun Krke. Prenosi i nezvanične informacije iz drugih farmaceutskih kompanija koje posluju u Rumuniji da su zabrinute da bi istraga protiv Krke mogla da razotkrije i njihove slične prakse u osvajanju tržišta.
 
Šteta poslovanju Krke u Rumuniji zbog korupcijskog skandala, tvrdi rumunski dnevnik, već je naneta jer radnici u tamošnjem zdravstva odbijaju svaki kontakt sa Krkinim osobljem zbog straha da i oni ne budu optuženi za korupciju.
  • Ivan Oris

    20.01.2020 05:25
    Bazovicka 33
    Pa kako mislite da firme u Sloveniji dobijaju poslove u Krki? Na tenderu? Ma da Slovensko-Srpska posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.