Er Adriatik kupio propalu slovenačku avio-kompaniju Adria Ervejs

Slovenačka kompanija Er Adriatik (Air Adriatic), u vlasništvu biznismena crnogorskog porekla Izeta Rastodera, kupila je propalu slovenačku avio-kompaniju Adria Ervejs (Adria Airways) za 45.000 evra, piše portal exyuaviation.com.
Er Adriatik kupio propalu slovenačku avio-kompaniju Adria Ervejs
Foto: Pixabay
Rastoder je poznat kao uvoznik i prodavac banana, ali kao i trgovac nekretninama, osnovao je Er Adriatik samo nekoliko dana nakon što je Adria Ervejs bankrotirala krajem septembra prošle godine.
 
Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije, za koju će nabaviti dva aviona.
 
Međutim, ovaj biznismen rodom iz Crne Gore, koji se preselio u Ljubljanu 1986. godine, takođe je razmišljao o uspostavljanju niskobudžetnog prevoznika sa sedištem u Ljubljani.
 
Na aukciji za Adrijinu imovinu su, osim Er Adriatika, učestvovale još dve kompanije - hrvatska Komforia koja je registrovana i u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Ervejza Dejana Slodeja.
 
Na aukciji se nije pojavio ruski investitor, koji je najavljivao plan za ponovno pokretanje Adrije sa Suhoi Superjetom 100.
 
Sertifikat AOC trenutno je u stanju suspenzije zbog stečaja Adria Ervejsa, ali će on biti vraćen nakon što Er Adriatik ispuni određene obaveze po slovenačkim propisima o civilnom vazduhoplovstvu, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.
 
Slovenački AOC daje vlasniku prava na održavanje komercijalnih usluga iz Slovenije i drugih zemalja članica EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet