Brisel traži zamrzavanje poljskog zakona koji "disciplinuje" sudije

Evropska komisija zatražila je od najvišeg suda EU da zamrzne novi poljski zakon kojim se dozvoljava otpuštanje sudija koji su kritični prema vladinim reformama pravosuđa.
Brisel traži zamrzavanje poljskog zakona koji "disciplinuje" sudije
Foto: 021.rs
Zakon je u četvrtak usvojen u donjem domu poljskog parlamenta, u kojem većinu čine poslanici evroskeptične vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koja se razilazi sa EU po velikom broju pitanja od kada je došla na vlast 2015. godine.
 
Prethodno je gornji dom, Senat, u kojem dominira opozicija, odbacio predlog novog zakona koji bi omogućio da sudije koje kritikuju vladine reforme budu "disciplinovane".
 
Evropska komisija, telo koje štiti zakonodavstvo EU koje ima preimućstvo nad zakonima zemalja članica, saopštila je da je nekoliko puta upozorila Varšavu da se novim zakonom krši nezavisnost pravosudja.
  • NN

    25.01.2020 11:29
    NN
    Eto ko određuje sudije i u našoj zemlji kao i u Poljskoj. Zato i imamo takvu situaciju sa sudstvom, jer zapadu odgovara da ovde bude rasulo i kriminal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet