Holandija se prvi put izvinila za progon Jevreja u Drugom svetskom ratu

Holandski premijer Mark Rute je prvi put u ime Vlade uputio izvinjenje za progon Jevreja u Holandiji tokom Drugog svetskog rata.
"Sada kad su preživeli još među nama, upućujem izvinjenje u ime Vlade zbog postupaka tadašnjih vlasti", rekao je Rute koji se obratio povodom nacionalnog odavanja pošte žrtvama Šoe, uoči obeležavanja 75 godina od oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.
 
To je prvi put da se Vlada izvinila za progon Jevreja u Holandiji i njihovo masovno deportovanje u logore smrti. Od 140.000 Jevreja tada u Holandiji, 102.000 nije preživelo.
 
Rute je rekao da tadašnje vladine institucije nisu delovale kao čuvari pravde i bezbednosti i dodao da je "suviše veliki broj holandskih funkcionera izvršavao naređenja okupatora".
 
"Antisemitizam je još prisutan 75 godina posle Aušvica. Upravo zbog toga treba u potpunosti da priznamo šta se desilo u to vreme i da to glasno izgovorimo", dodao je premijer Holandije.
  • bujke

    26.01.2020 21:57
    Namcor
    Uradice to ponovo prvom prilikom ali ce to biti neko drugi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet