VIDEO: Milijarder se izvinio što je Trampu rekao "Afrika vas voli"

Južnoafrički milijarder Patris Motsepe izvinio se što je američkom predsedniku Donaldu Trampu tokom Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu prošle nedelje rekao "Afrika vas voli".
Video-snimak izjave Patrisa Motsepea na društvenim medijima je izazvao ogorčenje ljudi koji mu ne daju pravo da govori u ime Afrikanaca. U videu se može čuti Motsepe kako govori Trampu tokom grupne večere da "Afrika voli Ameriku. Afrika vas voli. Veoma je, veoma važno. Želimo da Americi dobro ide. Želimo vam dobro. Uspeh Amerike je uspeh celog sveta".
 
Motsepeova "izjava ljubavi Afrike" Trampu izazvala je kritiku i među ministrima Vlade Južne Afrike, te je čak ministar finansija Tito Mboveni objavio da stavovi milijardera ne predstavljaju stavove Vlade.
 
Premijer južnoafričke pokrajine KvaZulu-Natal Sile Zikalala je rekao da Tramp nije prijatelj vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres i da Južna Afrika nema nikakve koristi od američkog predsednika.
 
Tramp je kritikovan zbog svojih komentara o Africi, uključujući upoređivanje afričkih nacija s prljavštinom, što je izazvalo gnev Afrikanaca, čak i šefova država.
 
U izjavi objavljenoj u utorak, Motsepe je rekao da ga je rasprava o njegovoj izjavi Trampu izložila različitim stavovima.
 
"Dužnost mi je da ih saslušam i želeo bih da se izvinim. Nemam pravo da govorim u ime bilo koga osim u svoje ime", rekao je on.
 
 
Motsepe je rekao da su njegove reči u Davosu delom bile usmerene na podsticanje diskusije Trampove administracije i afričkih političkih lidera zbog "sve više informacija određenih američkih političkih i poslovnih lidera da su Južna Afrika i neke afričke zemlje protiv Aamerike i njenog političkog rukovodstva".
 
Motsepe, prvi crni Afrikanac na Forbsovoj listi milijardera i zet predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose, spornu izjavu je dao na večeri poslovnih lidera iz celog sveta, uključujući predsednika FIFA-e Đanija Infantina, izvršne direktore kompanije "Simens" i "Saudi Aramko" i izvršnog direktora "Credi Suisa", Tidjane Thiama, rodom sa Obale Slonovače.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.