Uhapšeno pet policajaca u Rusiji zbog podmetanja droge novinaru

Ruske vlasti pritvorile su danas petoricu bivših policajaca umešanih u sporno hapšenje istaknutog istraživačkog novinara prošle godine.
Uhapšeno pet policajaca u Rusiji zbog podmetanja droge novinaru
Foto: Pixabay
Ivan Golunov (37) uhapšen je u junu 2019, u Moskvi pod optužbom za trgovinu drogom koju je odbacio kao lažnu. Novinar je tvrdio da mu je drogu u ranac i stan podmetnula policija, sveteći mu se zbog toga što je istraživao korupciju među moskovskim zvaničnicima.
 
Nekoliko dana po njegovom hapšenju, u Rusiji su izbili masovni protesti, a potom su odbačene optužbe protiv Golunova jer je država priznala da nema dovoljno dokaza.
 
Golunov i njegov kolega iz nezavisnog portala "Meduza" obećali su tada da će privesti pravdi one koji su organizovali orkestrirano hapšenje. Pritvaranje policajaca usledilo je skoro sedam meseci posle puštanja Golunova i pokretanja istrage o njegovom hapšenju.
 
Istražni komitet je saopštio da je pet bivših policajaca sada na ispitivanju. Golunov se više puta žalio da policija opstruira istragu. On je u novembru bezuspešno tužio policiju da ne preduzima ništa u vezi s tim slučajem. U isto vreme njegovi advokati su otkrili da je istraga označena kao tajna, što policija u Rusiji retko čini kada je reč o krivičnim predmetima koji nisu označeni kao državna tajna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet