Rijeka od danas nosi titulu Evropske prestonice kulture

Celodnevnim programom u Rijeci je danas otvorena godina u kojoj taj grad nosi titulu Evropske prestonice kulture.
Rijeka od danas nosi titulu Evropske prestonice kulture
Foto: Pixabay
Svečanost otvaranja, kojoj su prisustvali visoki gosti iz Evrope i Hrvatske, održana je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a potom je od 19.30hpočeo centralni program "Opera industriale".
 
Na velikoj pozornici smeštenoj u riječkoj luci, nastupa više od 100 izvođača, a program, kako je najavljeno, donosi "zvuk, muziku i buku", efekte koji nastaju kombinacijom svetlosti i tame, kao i snažnim simbolima Rijeke i Evrope.
 
Organizatori su istakli da pred očima Evrope Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, a ujedno podseća na osnovne društvene vrednosti na kojima je izgrađena moderna Evropa, prenela je Hrvatska radiotelevizija.
 
U Rijeci je veselo od jutra, a tokom dana je na 30 lokacija organizovano 70 događaja u kojima je učestvovalo oko 500 izvođača. Tako su održani brojni performansi, koncerti i DJ nastupi.
 
Posle centralnog programa, u šatoru postavljenom na Titovom trgu, klubovima u gradu i riječkim trgovima nastavlja se celonoćna zabava. Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek u Rijeci je otvorila i konferenciju Savet ministara kultura jugoistočne Evrope jačanje kulture za održivi razvoj.
 
Rijeka kao Evropska prestonica kulture 2020. poklapa se s predsedavanjem Hrvatske EU u prvoj polovini ove godine.
  • Lični utisak

    03.02.2020 10:43
    Dve stvari su mi odmah upale u oči: urbanistički sklad Rijeke i naziv trga - Titov trg. Novi Sad, sledeća prestonlnica kulture, nema odliku dugoročnog urbanističkog planiranja još od komunističke vlasti, koja je nerezonski porušila pola centra, pa do današnje vlasti, koja nastavlja neslavnu tradiciju neplanskog rušenja i građenja. Drugo, Srbija, kao večna početnica od nule, odbacuje svoju prošlost, te je većina simbola Titove vladavine izbrisana.
  • Nemanja

    02.02.2020 12:38
    Rijeka je danas ono što bi Novi Sad bio da nije pao u ruke gamadi.
  • Toliko

    02.02.2020 01:37
    Prilikom proslave su bile istaknute zastave svih zemalja pod kojima je Rijeka bila.
    Dogodio se incident sa polivanjem jugoslovenske zastave crvenom bojom.
    Zastava nacističke Nemačke pritom nije nikom smetala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.