Preminulo još 65 ljudi od koronavirusa, u Australiji zaražen osmogodišnji dečak

Kineska pokrajina Hubei, epicentar zaraze koronavirusom, objavila je da je juče preminulo 65 osoba od posledica zaraze, čime je ukupan broj umrlih premašio 490.
Na dnevnom brifingu pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u Hubeiju reklo je da je došlo do velikog povećanja broja zaraženih, sa 3.156 novih slučajeva. Broj zaraženih sada je premašio 23.500 u kontinentalnoj Kini, od čega gotovo 17.000 u pokrajini Hubei.
 
Od novih 65 smrtnih slučajeva 49 je bilo u Vuhanu, epicentru zaraze.
 
Dosad je dvadesetak zemalja objavilo da je potvrdilo slučajeve zaraze, a samo su dva smrtna slučaja zabeležena van Kine - na Filipinima i u Hongkongu.
 
Od 12 zaraženih u Nemačkoj, 10 osoba je zaraženo u Bavarskoj, a dve osobe su zaražene u Esenu.
 
Filipini su potvrdili treći slučaj zaraze. Zaražena je žena u šezdesetim.
 
Tajvan je potvrdio jedanaesti slučaj zaraze. Radi se o muškarcu u pedesetim godinama.
 
Australija je potvrdila trinaesti slučaj zaraze koronavirusom. Oboleo je osmogodišnji Kinez iz Vuhana, a u Australiju je došao turistički. Izolovan je u bolnici i za sada je stabilno.
 
U međuvremenu, zdravstveni radnici u Hongkongu i dalje štrajkuju. Vlasti kažu da je to imalo ozbiljne posledice na rad službi. Radnici traže da se zatvore svi granični prelazi s Kinom i upozoravaju kako bi u Hongkongu mogli da se odvijaju nevidljivi lanci prenosa virusa unutar zajednica, što pokazuju i novi slučajevi zaraze.
 
Na japanskom kruzeru koji je u utorak stavljen u karantin jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja.
 
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je sinoć zemlje da ne nameću putničke i trgovinske zabrane zbog koronavirusa, upozoravajući da bi takve mere mogle povećati strah i stigmu u celom svetu. Naglasio je da takve mere imaju vrlo malo stvarnog efekta po javno zdravlje. 
 
"Tamo gde su takve mere uvedene apelujemo da budu kratkotrajne i proporcionalne rizicima za javno zdravlje te da se redovno preispituju s obzirom na razvoj situacije", dodao je. 
 
Pozvao je takođe članice Svetske zdravstvene organizacije da brzo uspostave saradnju između javnih i privatnih sektora kako bi se razvili dijagnostika, lekovi i vakcine, a sve kako bi se širenje smrtonosnog virusa stavilo pod kontrolu.
 
Ghebreyesus je takođe apelovao na članice da dele informacije s njima, što epidemiološke, što kliničke, kao i rezultate drugih ispitivanja, jer je SZO bez tih informacija teško da prati evoluciju širenja koronavirusa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet