Kina koristi dronove da upozori one koji izađu bez zaštitne maske na ulicu

U borbi protiv virusa korona policija u Kini koristi i dronove da upozori stanovnike koji izlaze bez maske da se vrate kućama.
Kina koristi dronove da upozori one koji izađu bez zaštitne maske na ulicu
Foto: Pixabay
"Da, tetka, govori ti dron. Ne bi smela da hodaš napolju bez nošenja maske", obraća se glas iz drona starijoj ženi koja je šetala ulicom u jednom kineskom mestu u pokrajini Unutrašnja Mongolija.
 
Ona, zbunjena i zabrinuta, žuri kući, osvrćući se za dronom. Glas iz drona joj dobacuje iz zvučnika: "Bolje požuri kući i ne zaboravi da opereš ruke. Vidite da smo govorili ljudima da ostanu kod kuće, ali vi i dalje skitate napolju", upozorava dron, prenosi CNN.
 
"Ujače, u neobičnim smo vremenima. Zašto si izašao napolje bez maske? Sneg će se sam otopiti za nekoliko meseci, zar ne? Zar nije ugodnije ostati kod kuće, s hranom i pićem? Zašto uvek dolaziš? Možeš to srediti za nekoliko dana", kaže isti ili sličan glas iz drona starijem muškarcu koji stoji uz parkirani tricikl.
 
"Ne izlazi ako nije potrebno. Vidiš da nisi stavio masku. Šta sad gledaš? Idi kući odmah! Odmori se kod kuće. U neobičnim smo vremenima. Da, idi kući", dodaje glas starcu koji se penje na svoj tricikl i odlazi, verovatno kući, u skladu s naredbom iz vazduha.
 
Naredbe izgovaraju policajci sa zemlje koji preko kamere na dronu nadgledaju ljude na ulicama. Epidemija virusa korona odnela je više od hiljadu života, dok je zaraženo više od 43 hiljada ljudi, od čega više od 42 hiljada u Kini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.