VIDEO: Miniraju groblja Indijanaca da izgrade Trampov zid protiv migranata

Američke vlasti miniraju groblja Indijanaca u Arizoni kako bi oslobodile prostor za gradnju zida na američko-meksičkoj granici koji je obećao američki predsednik Donald Tramp, kažu političari i plemenske vođe.
Vlasti su potvrdile da se izvode "kontrolisane eksplozije" na području prirodnog rezervata Organ Pipe Cactus National Monument, koji je pod zaštitom Uneska.
 
Demokratski kongresmen Raul Grijalva nazvao je to uništavanje "svetogrđem".
 
"Sećate se Trampovih pretnji da će uništiti iransko kulturno nasleđe? Izgleda da je bacio oko na nešto mnogo bliže. Kako bi izgradio svoj rasistički zid, minira sveta mesta pokopa Indijanaca a da nije ni obavestio poglavice", napisao je on na Tviteru.
 
 
Prema njegovim rečima, vlasti se nisu savetovale s plemenom Tohono O'odham.
 
Udruženja za zaštitu životne sredine takođe su upozorila na štetu koja se čini lokalnim podzemnim vodnim rezervama, kao i migraciji životinja u tom udaljenom pustinjskom području, oko dve stotine kilometara zapadno od Tuskona.
 
Posečeni su i kaktusi stariji od 200 godina koji imaju religijsko značenje i za pleme su utelovljenje predaka.
 
Cilj vlasti je da sagradi devet metara visok čelični zid, dužine 43 kilometara na području tog nacionalnog parka.
 
UN su proglasile Organ Pipe 1976. međunarodnim prirodnim rezervatom, ocenjujući da je reč o "netaknutom ekosistemu Sonorske pustinje".
 
 
 
Grijalva, koji predsedava odborom za prirodne resurse Predstavničkog doma Kongresa, predstavlja okrug u kojem je to područje koje ima gotovo 650 kilometara zajedničke granice s Meksikom, prenosi BBC.
 
On je obišao domorodačka groblja u tom području i rečeno mu je da su pripadnici plemena O'odham tu sahranili ratnike protivničkog plemena Apača.
 
"Ono što smo videli na Monjument Hilu sahranjivanje je pripadnika protivničkih plemena uz mnogo poštovanja - i to se sada raznosi dinamitom", kaže Grijalva.
 
Na jednom od područja zahvaćenih radovima pronađeni su artefakti stari i do 10.000 godina.
 
Plemenski vođa Ned Noris Junior rekao je da su na toj zemlji, iako je sada kontrolišu američke vlasti, živeli od pamtiveka.
 
"To su naši preci. To su naši ostaci, ono što nas čini plemenom, na čitavu tom području. I naša je obaveza da učinimo šta god je potrebno da to zaštitimo."
 
Prema internoj analizi Savezne agencije za nacionalne parkove do koje je došao Vašington post, gradnja Trampovog zida uništila bi 22 arheološke lokacije samo u parku Organ Pipe. Ono što je omogućilo takvo ponašanje američkim vlastima je Zakon o nacionalnoj bezbednosti koji američkom predsedniku omogućava da stavi van snage druge propise koji, među ostalim, štite indijanska groblja, ugrožene životinjske vrste ili okolinu. 
  • Ns 49

    12.02.2020 10:48
    Svi se ograđuju pa čak i arapske zemlje, samo mi sve i svakoga puštamo u našu zemlju a posle ga hranimo, pazimo i mazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.