Kalifornija briše 85.000 sudskih presuda u vezi s marihuanom

Više od 85.000 presuda za manje prekršaje u vezi s konzumiranjem marihuane automatski će se izbrisati iz sudskih spisa zahvaljujući novom računarskom programu koji počinje da se primenjuje u Kaliforniji, gde je prodaja i upotreba marihuane u rekreativne svrhe legalizovana 2018. godine.
Kalifornija briše 85.000 sudskih presuda u vezi s marihuanom
Foto: Pixabay
Ta će mera "doneti potrebno olakšanje nebelačkom stanovništvu koji je suviše patilo zbog nepravednih posledica naših zakona" na tom polju, rekla je u saopštenju Džejki Lejsi, glavna državna tužiteljka okruga Los Anđeles gde će se izbrisati 66.000 presuda.
 
Od 53.000 osobe obuhvaćene tom merom u tom okrugu, 32 posto su crnci, 45 posto "latinosi" i 20 posto belci, navodi se iz kancelarije tužiteljke. Te su presude, od kojih su neke izrečene još 1961. godine, neretko prepreka u zapošljavanju i u pronalasku stana.
 
"Ova tehnologija može u nekoliko sekundi prepoznati koji su slučajevi prikladni za primenu ove mere i tako pomoći osoblju da ne mora proučavati svaki pojedini spis u sudskoj arhivi", pohvalile su se službe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.