Hrvatska obustavlja zapošljavanje u prosveti diplomaca iz Republike Srpske

Hrvatska ministarka za nauku i obrazovanje Blaženka Divjak izjavila je da Republika Srpska odbija da na zahtev Hrvatske proverava diplome koje potiču iz tog BiH entiteta i da će zato u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno zapošljavanje osoba s diplomama iz RS.
Divjak je komentarisala proveru svih diploma osoba zaposlenih u hrvatskom školstvu, koju nije prošlo stotinu od 1.300 direktora škola.
 
"Poslali smo uputstvo da nema izgovora da se to sprovede, različiti su bili izgovori zašto do sada nije sprovedeno", rekla je ministarka, dodavši da je do sada nađeno 49 "neverodostojnih isprava".
 
"Da je jedna bila bi previše, a 50 je mnogo previše. Taj proces još traje. Provereno je 80 odsto sastava", naglasila je Divjak, rekavši da je odnos svedočanstava o školskoj spremi i diploma pola-pola.
 
Ministarka se požalila da Republika Srpska odbija da proverava diplome na zahtev Hrvatske i zbog toga će, kako je rekla, u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno svako zapošljavanje osoba s diplomama koje potiču iz tog entiteta.
 
U ministarstvima postoji procedura obavezne provere diploma, a Divjak smatra da bi to trebalo uvesti svuda od javnih tela i preduzeća do svih ostalih.
 
"U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti pre godinu dana da će biti toliko problema: od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori to nisu sproveli na vreme i tražili su izgovore", rekla je Divjak.
  • Branislav

    17.02.2020 17:00
    RE: Hahaha
    Sve se slažem, mada kao intelektualac bi trebao da znaš da je "neznanje" imenica kao i "znanje", te se piše zajedno. Pozdrav za istiniti komentar!
  • ha,ha,ha

    17.02.2020 16:30
    Ha, ha, ha
    U Srbiji od svih, koji su upisali fakultet posle 1990 god. bar 90 % njih je bespravno došlo do diplome, što kupovinom za keš, što po političkoj liniji, što po nekoj rodbinskoj vezi,...i svi se pozapošljavali i uzimaju plate, a zauzvrat ništa ne pružaju, osim ne znanje, bahatost, korupciju, laži, prevare,... Zato smo i propali.
  • Pravnik

    17.02.2020 16:06
    bravo Hrvatska
    Takve treba hapsiti. Koja je razlika izmedju varanja sa laznom diplomom i varanja sa laznim papirnim novcem? Obmanjivanje zarad sticanja licne koristi je isto sto i falsifikovanje novcanica... to treba da bude krivicno delo. Ah da, 90% srbijanske skupstine bi zavrsilo u prdekani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet