Sud zbog seče drveća naložio privremeni prekid izgradnje Tesline fabrike u Nemačkoj

Sud u Nemačkoj naložio je kompaniji "Tesla" da privremeno obustavi pripreme za izgradnju svoje evropske mega-fabrike.
Sud zbog seče drveća naložio privremeni prekid izgradnje Tesline fabrike u Nemačkoj
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Naime, aktivisti za zaštitu životne sredine u Nemačkoj digli su glas protiv namere ovog proizvođača automobila da seče drveće kako bi raščistio zemljište za svoj novi pogon u nemačkoj državi Brandenburg, prenosi CNBC.
 
Kompanija još nije dobila dozvolu za plan izgradnje svoje nove takozvane "gigafabrike", ali joj je državna agencija za zaštitu životne sredine dala "zeleno svetlo" da raskrči 92 hektara šumskog zemljišta.
 
"Tesla" je, međutim, sada pretrpeo udarac nakon što je viši upravni sud grada Berlina i Brandenburga objavio da će razmotriti žalbu lokalne grupe ekoloških aktivista "Zelena liga Brandenburg" koja se protivi krčenju šume. Sud je naložio "Tesli" da obustavi seču, koju je već počeo i koja bi bila završena za samo tri dana, izvestila je nemačka državna radiotelevizija Dojče vele.
 
"Tesla" i lokalne vlasti imaju rok do utorka u podne da odgovore na presudu suda, objavio je na Tviteru ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnbah.
 
Iz "Tesle" nisu, na upit CNBC-a, direktno komentarisali sudsku naredbu, ali je kompanija na svojoj internet stranici detaljno iznela svoje opredeljenje da "pošumi površinu koja je tri puta veća od fabričke parcele, različitim drvećem u njihovom autohtonom staništu sa potencijalom da postane drevna šuma".
 
Kompanija je kupila 300 hektara zemlje u opštini Grinhajd, planirajući da ove godine započne izgradnju i da 2021. krene sa proizvodnjom 10.000 komada "Teslinog" SUV vozila Model Y nedeljno. Najavila je da će zaposliti 12.000 ljudi u Nemačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.