VIDEO: "Reakcije na izvođenje himne Josipe Lisac su nepoštovanje umetničke slobode"

Hrvatska glazbena unija i Kroacija rekords oglasili su se povodom brojnih reakcija koje je izazvala muzička diva Josipa Lisac zbog izvođenja himne na inauguraciji Zorana Milanovića, navodeći da je reč o nepoštovanju umetničke slobode i kreacije umetnice.
"Ovim putem se obraćamo svim medijima i učesnicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene muzičke dive Josipe Lisac", navedeno je u saopštenju.
 
Nažalost, dodaje se, ovde se radi o potpunom nepoštovanju umetničke slobode i kreacije muzičarke čiji stil obožavaju sve generacije i vide je kao jednu od najvećih legendi domaće muzičke scene.
 
"Svakom dobronamernom čoveku je jasno da se ne radi o nikakvom vređanju himne. Stil i način interpretacije gospođe Josipe Lisac je opštepoznat i ova situacija je još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrednosti, kao i način komunikacije. Na molbu gospođe Josipe Lisac, želeli bismo da vas obavestimo da ona više neće komentarisati reakcije na izvedbu himne Hrvatske prilikom inauguracije predsednika Zorana Milanovića", navodi se u saopštenju.
 
"Ne želim polemike. Već sam rekla da treba voleti svoju zemlju i biti slobodan u njoj", kratko je za "Novosti" rekla u četvrtak Josipa Lisac i dodala da joj je bila velika čast da peva na inauguraciji.
 
"Zoran Milanović je želeo da to bude drugačije, a Josipa i ja smo hteli da poručimo kako je iza svega samo i jedino ljubav. Pripreme su trajale mesec dana jer se Milanović odmah nakon pobede odlučio da himnu otpeva baš Josipa Lisac", naveo je Zvjezdan Ružić, džez pijanista koji je sjajnu pevačicu pratio na klaviru.
 
"Interpretacija Josipe Lisac imala je autorsku, umetničku notu, što se i može očekivati od profesionalne, vrsne i iskusne pevačice koja je himnu otpevala kao suptilnu, nežnu rodoljubivu pesmu, u čemu ne vidim apsolutno ništa loše", ocenjuje etnolog Aleksej Gotardi Pavlovski.
 
Josipa Lisac nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je dela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Jedna je od najnagrađivanijih izvođača koja je, za svoja dostignuća, sa saradnicima osvojila čak 22 Porina, a ove godine na svečanoj dodeli u Rijeci, 27. marta, biće joj dodeljen i Porin za životno delo.
 
Podsećamo da je izvesni Boško Županović podneo tužilaštvu u Zagrebu prijavu protiv pevačice jer je, po njegovom mišljenju, izvela himnu na omalovažavajući način čime je, navodno, učinila krivično delo protiv ugleda Republike Hrvatske.
 
  • Miki

    22.02.2020 21:30
    Haha
    Bravo Josipa! Moj pas se tako uzbudio !
  • Branko

    22.02.2020 18:17
    E nisam se nasmijao ovako odavno, ova razvlaci i krevelji se, a "gospoda" okolo samo sto nisu zaspala, jedva na nogama se drze. Pala mi je na pamet ona prica o golom caru, gde se svi dive njegovom novom odelu napravljenom od zlata koje ne nitko ne vidi, ali se svi prave pametni kako je odelo tako divno i lepo :D
  • dragan

    22.02.2020 12:48
    Stalno
    Predlog da je stalno pustamo kada se izvodi hrvatska himna u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet