Muzej Aušvica pozvao Amazon da povuče nacističke propagandne knjige iz prodaje

Muzej Aušvica pozvao je američkog milijardera i vlasnika Amazona Džefa Bezosa da sa svoje platforme za onlajn trgovinu povuče antisemitske knjige za decu iz nacističke ere.
Muzej Aušvica pozvao Amazon da povuče nacističke propagandne knjige iz prodaje
Foto: Pixabay
"Nacistička propaganda puna mržnje i zaraznog antisemitizma se ne prodaje samo na britanskom Amazonu", naveo je muzej na svom Tviter nalogu.
 
Kako je navedeno, pored britanskog sajta, knjige autora poput Julijusa Štrajhera se mogu naći i na američkoj i nemačkoj verziji sajta. Među njima je i antisemitska knjiga za decu "Otrovna pečurka", koju je napisao Štrajher, visoki nacistički funkcioner koji je posle Drugog svetskog rata u Nirnbergu osudjen na smrt i obešen. Knjiga je prvi put izdata 1938.
 
Knjiga je na Amazonu dostupna u originalnoj nemačkoj verziji, kao i na engleskom, francuskom i španskom jeziku. Litvanija je prošle godine od Amazona zatražila da prestane sa prodajom stvari sa sovjetskim simbolima, tvrdeći da čekić i srp vredjaju žrtve komunizma.
 
U poslednjih 18 meseci, Amazon je obustavio prodaju knjiga ekstremnih desničara, kao što su nekadašnji lider Kju Kluks Klana Dejvid Djuk i osnivač američke nacističke partije Džordž Linkoln Rokvel.
 
Preživeli iz Holokausta su se u januaru okupili na mestu nekadašnjeg logora smrti Aušvic-Birkenau da bi obeležili 75 godina otkako je Crvena armija oslobodila preživele logoraše. Logor je podignut nakon nemačke okupacije Poljske i u njemu je do 1945. ubijeno više od milion Jevreja i oko 100.000 drugih zatvorenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.