Bivši francuski premijer pred sudom zbog optužbe za prevaru

Bivši francuski premijer i favorit na izborima za šefa države 2017. godine Fransoa Fijon danas se pojavio pred sudom, zbog optužbe za prevaru, jer je, navodno, državna sredstva koristio za isplate svojoj supruzi i deci za poslove koje nikada nisu obavili.
Suđenje je danas zvanično počelo, ali je odmah odloženo za sredu, zbog želje svih advokata da iskažu solidarnost sa kolegama koje štrajkuju povodom kontroverzne reforme penzijskog sistema. Planirano je da suđenje traje do 11. marta.
 
Fijon je osumnjičen da je od 1998. do 2013. supruzi i deci davao poslove parlamentarnih pomoćnika koje nisu obavljali, ali su porodici doneli više od miliona evra. Šezdesetpetogodišnji Fijon odbacuje optužbe.
 
Skandal se pojavio u medijima tri meseca pre izbora 2017. godine, naškodio Fijonov kampanji i uticao na pobedu Emanuela Makrona. Fijonu preti 10 godina zatvora i novčana kazna od milion evra, dok je njegova supruga Penelop optužena kao saučesnik.
 
Nekadašnji član parlamenta Mark Žulo je optužen za zloupotrebu javnih fondova, jer je, navodno, Penelop Fijon lažno zaposlio kao pomoćnika od 2002. do 2007. godine, dok je njen muž bio ministar. U optužnici je i ugovor koji je Penelop Fijon omogućio da, navodno na lažnom poslu, zaradi 135.000 evra 2012. i 2013. godine, kao konsultant časopisa čiji je vlasnik bio prijatelj njenog supruga Mark De Lašarije.
 
Pošto je De Lašarije priznao krivicu, 2018. je kažnjen sa 375.000 evra i osmomesečnom uslovnom zatvorskom kaznom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet