Prvi slučaj virusa korona u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog virusa korona, izjavio je danas popodne ministar zdravstva Venko Filipče.
Prvi slučaj virusa korona u Severnoj Makedoniji
Foto: Pixabay
U pitanju je žena koja je pre mesec dana bila u Italiji, a već dve sedmice je bolesna.
 
"Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na koronavirus" i odmah po dolasku u Severnu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju", rekao je ministar.
 
"To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljaja opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se proveraju svi koji su doputovali s njom", rekao je Filipče.
 
Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, teatirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju. Filipče je istakao da nema mesta za paniku. Naveo je da je pacijetkina obolela od novog virusa korona smeštana u Kliniku za infektivne bolesti na odeljenje za izolaciju i ima odgovarajuće lečenje.
 
Direktor Instituta Severne Makedonije za javno zdravlje Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je obolela od virsa "Covid-19", rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vreme boravila u Italiji. Na konfernciji za novinare u Vladi Severne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je "najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove".
 
"Zato vas uveravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosto spremni", rekao je Spasovski.
  • Zahe Bant

    27.02.2020 10:45
    Udelite i nama
    Poslednja nada da i kod nas "zažiivi" virus je Dačić, koji je sada u Kini!
  • skeptik

    26.02.2020 18:18
    Svugde korona sem kod nas .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.