Porastao broj turskih vojnika poginulih u vazdušnim napadima u Siriji

Broj turskih vojnika poginulih u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu porastao je na 33.
To je saopštio guverner Hataja Rahmi Dogan. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan sastanak bezbednosnih službi, nakon što su turski vojnici stradali u vazdušnim napadima snaga Bašara el Asada.
 
Turska je poslala hiljade vojnika i teško naoružanje u Idlib na severozapadu Sirije kako bi pružila podršku pobunjenicima koji nastoje da zaustave ofanzivu sirijske vlade i ruskih snaga sa ciljem da povrate ovu teritoriju, podseća Rojters.
 
AP je sinoć javio da su sirijski opozicioni borci, uz podršku Turske, ponovo zauzeli strateški važan grad na severozapadu Sirije, Sarakeb. Na taj način su uspeli da preseku ključni autoput M5 koji povezuje grad Alep na severu s prestonicom Damaskom, samo nekoliko dana pošto ga je sirijska vlada otvorila, prvi put od 2012.
 
Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, pri čemu Ankara pruža podršku opoziciji, a Moskva predsedniku Asadu, podsetio je AP.
 
Moskva: Ankara nas nije obavestila o pozicijama
 
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane u području napada. Ankara nije unapred obavestila Moskvu o svojim pozicijama, navodi Ministarstvo.
 
Ministarstvo je saopštilo i da vazdušne udare nisu izveli ruski raketni avioni i da je Rusija "učinila sve da zaustavi vatru sirijskog režima i omogući povlačenje".
 
SAD: Uz saveznika smo
 
Stejt department saopštava da je "veoma zabrinut zbog napada na turske vojnike u Idlibu".
 
"Stojimo uz Tursku, našeg NATO partnera i pozivamo na momentano obustavljanje ovog napada Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres poziva na hitno primirje na severozapadu Sirije. Portparol sekretara navodi da Guteres sa "velikom zabrinutošću" prati eskalaciju u regionu.
 
Guteres je izrazio "posebnu zabrinutost zbog rizika za civile" dodajući da bez hitnih mera iz sata u sat raste rizik od još veće eskalacije.
 
"Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je napade koje je u Idlibu izveo režim Bašara el Asada i njegov saveznik Rusija", rekla je njegova portparolka za Anadoliju.
 
Stoltenberg je takođe pozvao na okončanje napada, pozivajući "sirijski režim i Rusiju da se pridržavaju međunarodnog prava".
 
Grupa migranata krenula iz Turske prema grčkoj granici
 
Grupa od oko 300 migranata krenula je iz severozapadne Turske prema grčkoj granici, nakon što je jedan turski zvaničnik rekao da ta zemlja više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu. 
 
Rojters prenosi navode turske agencije Demiroren da se u grupi migranata nalaze i žene i deca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći. Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca.
 
Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi. Nekoliko miliona sirijskih izbeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.
  • Mirelo

    28.02.2020 11:11
    @Ludilo u stali
    U 12 veku se umiralo "muški". Nataknu te na kolac i umreš ko muškarčina. A šta su ovi umiru ko miševi uz televizor sa limunadom u rukama i još se plaše nekog virusa. Zato rakiju u ruke i nema više u stanove i u supremarkete nego u rupu i u šumu i to ti je. Pa da vidiš kako se umire.
  • Ludilo u stali

    28.02.2020 10:03
    Smrt je deo zivota, posranci danasnje doba naviknuti na stanove, samousluge, elektricnu energiju i aparate... savrsene ovce za sisanje a bogami i za exsploataciju mesa... Kao da nema virusa umiranja pa su otkrili nesto zastrasujuce. Umreti morate svakako, budite slobodni i ne dozvolite da vas plase, nikad ni sa cim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet