Parlamentarni izbori u Slovačkoj, očekuje se poraz vladajuće partije

U Slovačkoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima se, navodi Rojters, očekuje poraz vladajuće partije levog centra Smer, koja duže od decenije dominira na političkoj sceni te zemlje, zbog besa zbog visokog nivoa korupcije i brojnih skandala.
Parlamentarni izbori u Slovačkoj, očekuje se poraz vladajuće partije
Foto: Pixabay
Predizborne ankete pokazuju veliki porast popularnosti anti-korupcijskog pokreta Obični ljudi (OLANO), koji, prema tim rezultatima, ima mogućnost da ostavi Smer na drugom mestu i formira većinu desnog centra sa manjim konzervativnim i liberalnim partijama.
 
Ekstremna krajnje desna Narodna partija naša Slovačka (LSNS), čiji članovi koriste nacistički pozdrav i koja želi da Slovačka izađe iz Evropske unije i NATO, prema anketama bi trebalo da ojača poziciju u parlamentu i da postane treća najpopularnija partija u zemlji, navodi AP.
 
Socijaldemokratska partija Smer premijera Petera Pelegrinija bila je na vlasti većinu vremena u poslednjih 14 godine, a na izborima 2016. godine osvojila je 28,3 odsto podrške nakon kampanje zasnovane na antimigrantskoj retorici. Tu partiju je, međutim, potresao veliki broj skandala, najviše ubistvo novinara Jana Kucjaka i njegove verenice.
 
Koalicioni partneri u vladi, ultra-nacionalistička Slovačka narodna partija i stranka etničkih Mađara, mogli bi da ostanu bez mesta u parlamentu, koji broji 150 mandata.
  • rasto

    29.02.2020 11:05
    Ako ninto Jana Slotu, volby na Slovensku sa ni zaujimave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet