Predstavnici crkve tvrde da pričešće štiti od virusa korona, reagovali zdravstveni zvaničnici

Nacionalna komisija Grčke za javno zdravstvo je odgovorila na kategoričnu tvrdnju Stalnog Svetog sinoda Grčke pravoslavne crkve da se "nijedna bolest ne prenosi svetim pričešćem".
Predstavnici crkve tvrde da pričešće štiti od virusa korona, reagovali zdravstveni zvaničnici
Foto: Pixabay
O tome se u Grčkoj danima vodi javna polemika, odnosno o tome da li je zbog epidemije virusa korona bezbedno ići na skupove u crkvama, a debata se potom razgorela zbog saopštenja Sinoda čija je namera bila suprotna, da dogmatski umiri.
 
Sinod je naglasio da oni koji dolaze u crkve "u strahu Božjem, u veri i ljubavi" i "apsolutno slobodno bez ikakve prisile, povezuju pričešćem Hristovo telo i krv", odnosno hlebom i vinom koje im sveštenik stavlja u usta, dobijaju "lek besmrtnosti, opraštanje grehova i večni život".
 
Međutim, eksperti Komisije Grčke za javno zdravstvo su saopštili da se "virus prenosi pljuvačkom i prenosi se kašičicom", te i pričešćem, i apelovali na ljude da izbegavaju javna okupljanja uključujući i crkve.
 
Ipak, eksperti su dodali da ne mogu da se mešaju u pitanja verske slobode i verovanja. To je saopšteno posle redovnog popodnevnog brifinga ministra zdravlja Vasilisa Kikiljasa i portparola Ministarstva, specijaliste za zarazne bolesti Sotirisa Ciodrasa.
 
Ministar je saopštio da se u Grčkoj pojavilo još 11 zaraženih, te je ukupan broj potvrđenih slučajeva skočio na 84, od čega je čak 56 iz samo jedne grupe grčkih hodočasnika koji su bili na hrišćanskim mestima u Jerusalimu.
 
Pozvao je građane, naročito one osetljivog zdravlja i starije od 70 godina, kao i sve koji imaju simptome gripa, da ne izlaze iz kuća.
 
Ministar Kikiljas je rekao i da se bolest "naglo širi" i da su naredna dva meseca "ključna" za tok epidemije.
 
Specijalista za zarazne bolesti Ciodras je rekao da stručnjake zabrinjavaju "slučajevi-usamljenici" oboljevanja od virusa korona. Radi se o četvoro ljudi u Atini kod kojih je potvrđeno da nisu putovali u područja žarišta bolesti, niti su bili u kontaktu sa bilo kim bolesnim, te se ne zna kako su se zarazili.
 
Od virusa korona su u Grčkoj oboleli i muškarci i žene, i đaci i stariji građani, a i jedan službenik Ambasade Izraela koja je zbog toga zatvorena na dve nedelje, dok je zatvoren i niz grčkih škola i javnih službi i drugih ustanova, a masovni skupovi su otkazani.
 
Juče je objavljen video-snimak kako bivši mitropolit Kalavrite i Egilije, Amvrosios, savetuje da i za virus korona "sveta vodica" predstavlja "večni i nedodirljivi lek".
 
Vladika je vernicima preporučio u govoru u jednom manastiru: "Potrudite se da nađete bocu, napunite je Svetom vodicom i ne bojte se, ako vam je malo, dobićete još. Koristite je tako što ćete je prskati po sebi, sipati u usta i po rukama, a ako se bojite da ćete se zaraziti i razboleti, pritom ponavljajte: 'Gospode Isuse Hriste, smiluj se meni!'. To je večni i neuništiv lek: Sveta vodica".
  • Neko

    10.04.2020 10:07
    Neka radi ko sta hoce!
  • Библија

    30.03.2020 17:15
    Лука 4:9-12
    9. И одведе Га у Јерусалим, и постави Га наврх цркве, и рече Му: Ако си Син Божји, скочи одавде доле;
    10. Јер у писму стоји да ће анђелима својим заповедити за тебе да те сачувају,
    11. И узеће те на руке да где не запнеш за камен ногом својом.
    12. И одговарајући Исус рече му: Казано је: Не кушај Господа Бога свог.
  • Синиша

    13.03.2020 15:47
    @Nemanja Као ни што тебе твоје незнање и исмевање не чини нормалнијим. Најјачи су коментари ових што помињу 21.век! Не знам шта тиме желе да кажу? Да, технолошки смо напреднији, али смо ментално заосталији и глупљи! Погледајте дешавања у свету! Сваки рат је гори од претходног. Жалосно је што се код нас све исмејава, а исмевају незналице. Незнање нас убија! Од ког догађаја ви који сте паметни рачунате да смо у 21.веку? Од рођења Исуса Христа, или од чега? За 2000 година није забележен НИ ЈЕДАН случај заразе од светог причешћа, а причешћивали су се верници и за време куге која је много опаснија била од коронавируса! Колико би свештеника онда умрло од причешћа, јер свештеник након причешћа искористи преостали садржај из путира. Али, џаба неписменима објашњавати и учити их било чему, јер рођени су у 21.веку и самим тим имају урођено знање.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet