SZO proglasila globalnu pandemiju zbog virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da Kovid-19 može da se definiše kao pandemija.
Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je da se reč pandemija, kojom je okarakterisao Kovid-19, ne koristi olako.
 
"To je reč koja, ako se nepravilno koristi, može da izazove strah ili neopravdano prihvatanje situacije kao da je borba gotova i da tako dovede do nepotrebne patnje i smrti", rekao je Tedros Adanom Gebrejesus.
 
Naveo je da opisivanje aktuelne situacije kao pandemije ne menja procenu SZO o pretnji koju virus korona predstavlja. "To ne menja ono što SZO radi i ne menja ono što zemlje treba da rade", dodao je on.
 
U protekle dve nedelje, broj slučajeva Covid-19 izvan žarišta u Kini povećao se 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručio se, rekao je direktor SZO.
 
Ukupan broj slučajeva u svetu je premašio 119.000 u 114 zemalja i teritorija, a umrlo je više od 4.350 osoba.
 
Uprkos proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolisati, direktor SZO-a je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnim sprovođenjem odgovarajućih zdravstvenih mera". "Sve zemlje još mogu promeniti tok pandemije", rekao je Tedros.
 
Prvi slučajevi virusa korona zabeleženi su u Kini, da bi se zatim proširili na ostatak sveta. Žarišta virusa korona su u Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, gde je najveći broj umrlih.
 
"Od 118.000 zaraženih širom sveta, u 114 zemalja, više od 90 odsto slučajeva je u četiri zemlje, a u dve od njih je broj slučajeva u padu – u Kini i Južnoj Koreji", naveo je prvi čovek SZO.
 
Dodajmo još da je poslednja informacija da je ukupan broj zaraženih u Srbiji 12, a detaljnije o tome gde su ovi pacijenti na lečenju i kako je došlo do širenja zaraze možete čitati OVDE. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa državnim vrhom i stručnjacima u vezi sa virusom korona, da su epidemiolozi rekli da nema razloga da se zatvaraju škole, iako, kako je dodao, "postoji opšta histerija da se škole zatvore" , a da su zabranjeni skupovi za više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, a o tome opširnije čitajte OVDE.
 
Opširnije o tome na koje simptome treba obratiti pažnju i kako reagovati čitajte OVDE.
  • Living dead

    12.03.2020 02:42
    Bez obzira na sve
    Broj živih mrtvaca(botova) na ovom sajtu je još veća od pandemije korona virusa.

    Ponoviću ono što sam rekao:

    U Beogradu ima zgrada sa 1300 tapkara(botova)

    koji danonoćno pevaju hvalospeve o diktatoru na vlasti.

    Moja pretposravka je da su plaćeni iz budžeta preko nekih finansiskih vratolomija.

    Hvala 021 što još nije poklekla pritisku koji sam uveren da osećaju svakodnevno.

    A za kovid 19 ćemo lako.
  • DjakoN

    12.03.2020 01:27
    Tuga...
    Treba napuniti frizidere i zamrzivace,nista ja ne verujem ovim nasim secikesama sa sega mega diplomama!! Da ih pitate sta je virus verujte mi 90% njih ne bi znalo...
  • neko_iz_mase

    12.03.2020 00:10
    Da mozda NE
    Dva dana prolazim gradom naisao sam na 3 coveka koja nose masku od toga je neko "dete" uzrasta 14 godina a odete u apoteku maski nema... Nesto je jako cudno... Nema dezdermana, nema asepsola, nema nicega sto moze usporiti, spreciti sirenje tog COVID-19... Imate amnestiranog nam doktora od strane vlasti koji kaze "NIJE NIKO TO REKAO" a ipak virus postoji na facebook-u... Nije pandemija, tek ce biti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet