Virus korona: Šest stvari na koje treba obratiti pažnju i šta ako se posumnja na zaraženost

Drugi slučaj zaraženog virusom korona registrovan je u Srbiji, a Ministarstvo zdravlja i Institut Batut dali su sledeće preporuke za sve građane koji posumnjaju da su zaraženi ovim virusom.
Virus korona: Šest stvari na koje treba obratiti pažnju i šta ako se posumnja na zaraženost
Foto: 021.rs
Ako se osete simptomi infekcije organa za disanje - povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo - treba pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku.
 
Za bliže informacije treba pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili Instituta Batut - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravi građanin, čije kontakt informacije mogu da se nađu na  sajtu Ministarstva zdravlja OVDE.
 
Svakako treba pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi), izbegavati kontakte sa drugim osobama i koristiti maramicu u slučaju kijanja ili kašljanja.
 
OVDE možete pročitati više o drugom slučaju oboljevanja od virusa korona.
 
Šest stvari na koje treba obratiti pažnju 
 
Ako toplomer pokaže da imate temperaturu iznad 37 stepeni Celzijusovih, to još ne znači da ste zaraženi virusom korona. U Ministarstvu zdravlja poručuju da nije svaka temperatura virus korona kao i da ovaj virus nije baš tako lako dobiti, te da ne treba paničiti.
 
Na sajtu Covid19.rs navode šta sve treba da proverite.
 
Da li ste bili u blizini nekog ko je bio na ugroženom području
 
Budući da uglavnom znate ko su ljudi u čijoj se blizini krećete, ako kija, kašlje ili ima neki od dobro poznatih simptoma virusa korona nemojte mu se približavati previše, naročito ako je taj neko došao iz Kine, Irana, Italije, Južne Koreje ili drugih zemalja u kojima postoji veliki broj obolelih od ove zaraze.
 
Šta sa javnim prostorom?
 
Reći ćete: "Da, znam sa kim sam bio u kontaktu od bliskih ljudi, ali šta je sa javnim prostorom, posebno gradskim prevozom?"
 
Lekari su to donekle već objasnili: ne možete da se zarazite ako samo prođete pored nekog zaraženog na ulici. Visok rizik od zaraze imaju oni koji žive ili imaju direktan fizički kontakt sa nekim zaraženim, kojima neko kašlje i kija u lice (ili dođu u kontakt sa korišćenom maramicom), ili da budu licem u lice u kontaktu sa zaraženim na manjoj udaljenosti od dva metra duže od 15 minuta.
 
Da nije možda grip?
 
Više puta je rečeno da su simptomi korone i sezonskog gripa slični, pa temperatura možda dolazi od toga ili prehlade koja ima simptome lične gripu.
 
Već ste krenuli da izustite "kako možete da znate...". Koliko god bili slični, grip i korona se baš u temperaturi i razlikuju. Dok grip nastupa naglo i temperatura odmah skoči i bude visoka, korona se postepeno razvija, temperatura je u početku blago povišena i polako raste, kao i ostali simptomi.
 
A šta je sa drugim simptomima?
 
Ne zaboravite da vidite koji su drugi simptomi koje imate. Za virus korona je važno da se najčešće prvo javi kašalj koji ne mora biti udružen sa drugim simtomima isprva. Zato je važno da ne paničite, već da koliko je moguće svemu tome racionalno priđete i oslušnete sve simptome pre nego što sebi zacrtate dijagnozu.
 
Da ja popijem nešto na svoju ruku?
 
Bilo da je grip ili virus korona, temperaturu i simptome vam neće skinuti antibiotici. Nije na odmet podsetiti da antibiotici pomažu kod bakterijskih infekcija, ne kod virusnih, a antibiotike u svakom slučaju ne valja piti bez nadzora lekara.
 
Zato ne brinite, nalazite se u zoni gde još nije alarmantno, pa ako se pridržavate mera opreza, verovatnoća da ste baš i zaraženi virusom korona nije mnogo izvesna.
 
Iako je test na virus korona moguće uradi u privatnim laboratorijama, lekari savetuju da to ne radite.
 
Kod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja
 
Ako opravdano sumnjate da ste zaraženi korona virusom i poželite da odete direktno u dom zdravlja, sasvim je izvesno da ćete "poljubiti vrata" - to je zato što domovi zdravlja prate jedan od osnovnih preventivnih saveta - izbegavajte da provodite vreme u grupama. Zato, ako ima osnova za sumnju da imate ovaj virus, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona - 064 8945 235.
  • rw

    10.03.2020 12:53
    Kod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, ali niko vam se nece na telefon javiti.
  • Dušan

    10.03.2020 10:33
    Predlog
    Zabraniti mitinge tokom preizborne kampanje, samo predstavljanje stranaka preko televizije
  • Petar

    10.03.2020 09:28
    Drugu stavku je pisao neko ko se nikada nije vozio u gradskom prevozu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija