7.000 ljudi u Maršu živih u Aušvicu

Više od 7.000 mladih Jevreja i Poljaka danas je u Maršu živih, od Kapije smrti do gasnih komora najvećeg nacističkog koncentracionog logora Aušvica na jugu Poljske, odalo poštu žrtvama holokausta.

Više od 7.000 mladih Jevreja i Poljaka danas je u Maršu živih, od Kapije smrti do gasnih komora najvećeg nacističkog koncentracionog logora Aušvica na jugu Poljske, odalo poštu žrtvama holokausta.

Marš živih, uz moto "Da pamtimo i ne zaboravimo", organizovan je već 20. put na današnji Dan sećanja na žrtve holokausta, a predvodili su ga bivši glavni rabin Izraela Meir Lau i potpredsednik Konferencije glavnih jevrejskih organizacija u SAD Malkolm Henlajn.

Jevrejska omladina i njihovi poljski vršnjaci obukli su plave jakne da zajedno s belim predstavljaju simbol Izraela, a nad glavama učesnika Marša živih uz poljske i nacionalne zastave učesnika iz drugih zemalja vijorile su se najviše izraelske belo-plave zastave s zvezdom.

Pred popodnevni pohod logorom, od kapije s zloglasnim nacističkim natpisom "Rad oslobađa", tri kilometra dugom stazom do Spomenika žrtvama holokausta, mladi su obišli glavnu izložbu muzeja Aušvic i neke od nacionalnih paviljona i baraka. Među njima je bilo oko 2.000 mladih Poljaka.

Glavni pomen uz kadiš, jevrejsku molitvu za mrtve, na kraju pohoda se odvija pred Spomenikom žrtvama logora nad kojim je šest upaljenih baklji kao simbol šest miliona Jevreja koje su nemački nacisti ubili tokom holokausta.

U Aušvic su danas, da nemim pohodom odaju poštu milionima žrtava holokausta, došli i mladi koji nisu Jevreji, kao Alehandro iz Paname.

"Nisam Jevrejin. Predstavljam ovde nejevreje koji pamte strahote koje su se tu dogodile", kazao je novinarima taj mladić.

Prvi Marš živih organizovalo je izraelsko Ministarstvo prosvete kao svojevrsni živi udžbenik istorije za mlade iz Izraela 1988. godine a od 1996. ta manifestacija postala je tradicija u koju se masovno uključuju i poljski studenti i đaci i od tada se organizuje svake godine.

U prvom Maršu živih stazom smrti u logoru Aušvic-Birkenau prošlo je 1.500 mladih Jevreja.

Najviše učesnika taj pohod imao je 2005. godine na 60. godišnjicu oslobođenja logora kada je kroz njega prošlo preko 20.000 mladih, a na čelu povorke bili su izraelski premijer Arijel Šaron i premijer Poljske Marek Belka, a s njima i zvaničnici iz 50 zemalja sveta.

  • Lune

    27.01.2015 13:16
    Logori u fasizmu
    Srpski (nepostojeci)..kralj Karađorđević na Molitvenom doručku kod Obame!
    Članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država tradicionalno su uputili poziv Prestolonasledniku Aleksandru II i Princezi Katarini da prisustvuju šezdeset i trećem godišnjem Nacionalnom molitvenom doručku
    …………………………………………………………
    Po ugledu na fasisticku Nemačku i Italiju Kraljevina Jugoslavija je počela otvarati koncentracione logore za antifašiste i komuniste (1935-1941). Prvi takav logor otvoren je 1935. u Višegradu. Neke su preuzeli za vreme okupacije Nemci, odnosno kvislinški režimi, saradnici okupatora, ustaše u Hrvatskoj i nedićeva Specijalna policija u Srbiji.
    U toku rata (1941.-1945) kvinslinški režimi su pretvorili ove logire u montstuozne ustanove za uništavanje ljudi. U nastavku dat je pregled svih logora na teritoriji Jugoslavije po azbučnom redu:....it

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.